Na ten moment wygląda na to, że zbiory najwcześniejszych odmian, np. Gali, rozpoczną się w I dekadzie września, czyli za około 4-5 tygodni, nie tak wcześnie jak to miało miejsce w poprzednim sezonie (III dekada sierpnia), jednak to właśnie teraz rozpoczyna się okres, który będzie decydował o jakości owoców do przechowywania.
Na jakość owoców wpływa wiele czynników. Poprzez odpowiednie nawożenie wapniem i potasem oraz ochronę w trakcie wzrostu owoców, zarówno fungicydową, jak również insektycydową, programujemy cechy jakościowe naszego plonu.
Owocom w przechowalniach zagraża kilka patogenów. Do najczęściej występujących możemy zaliczyć: Neofabrea (Pezicula), Botritis Cinerea, Penicillium expansum, Monilinia fructigena, które są przyczyną najróżniejszych zmian gnilnych na przechowywanych owocach. Patogeny te powodują kolejno następujące choroby: gorzką zgniliznę, szarą pleśń, mokrą i brunatną zgniliznę.
Do najgroźniejszych z nich należy gorzka zgnilizna owoców, potocznie zwana „oczkowaniem”, której sprawcą jest Neofabrea spp. Do zakażenia może dochodzić od końca czerwca, aż do samych zbiorów. Zarodniki grzyba mają ...








