StoryEditor

Choroby przechowalnicze – jak zmniejszyć straty w plonie przeznaczonym do długiego przechowywania?

22.08.2025., 11:50h

Na ten moment wygląda na to, że zbiory najwcześniejszych odmian, np. Gali, rozpoczną się w I dekadzie września, czyli za około 4-5 tygodni, nie tak wcześnie jak to miało miejsce w poprzednim sezonie (III dekada sierpnia), jednak to właśnie teraz rozpoczyna się okres, który będzie decydował o jakości owoców do przechowywania.

Na jakość owoców wpływa wiele czynników. Poprzez odpowiednie nawożenie wapniem i potasem oraz ochronę w trakcie wzrostu owoców, zarówno fungicydową, jak również insektycydową, programujemy cechy jakościowe naszego plonu.

Owocom w przechowalniach zagraża kilka patogenów. Do najczęściej występujących możemy zaliczyć: Neofabrea (Pezicula), Botritis Cinerea, Penicillium expansum, Monilinia fructigena, które są przyczyną najróżniejszych zmian gnilnych na przechowywanych owocach. Patogeny te powodują kolejno następujące choroby: gorzką zgniliznę, szarą pleśń, mokrą i brunatną zgniliznę.

Do najgroźniejszych z nich należy gorzka zgnilizna owoców, potocznie zwana „oczkowaniem”, której sprawcą jest Neofabrea spp. Do zakażenia może dochodzić od końca czerwca, aż do samych zbiorów. Zarodniki grzyba mają ...
pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. listopad 2025 13:29