StoryEditorSpółdzielnie mleczarskie

Twaróg grodkowski pełnotłusty klinek skutecznie promowany przez OSM Koło [WIDEO]

20.06.2022., 11:06h
OSM w Kole zadbała o promocję jednego z jej sztandarowych produktów, czyli twarogu grodkowskiego pełnotłustego klinek, który już od 50 lat jest produkowany wedle tej samej metody. Na dodatek aż 80% kosztów promocji jest pokryte ze środków KOWR.

Podsumowanie programu „Jakość i Tradycja”

10 czerwca br. w Kole odbyła się konferencja zorganizowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Kole pod nazwą „Promocja twarogu grodkowskiego pełnotłustego klinek oraz upowszechnianie wiedzy o tym produkcie i systemie jakości, w ramach którego ten produkt został wytworzony (Jakość i Tradycja)”. Spotkanie współfinansowane było ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

W spotkaniu uczestniczyli m.in. Wojciech Jankowiak – wicemarszałek województwa wielkopolskiego, Leszek Galemba – poseł na Sejm RP, Robert Kropidłowski – starosta kolski, ks. Janusz Ogrodowczyk, Krzysztof Witkowski – burmistrz miasta Koła, Radosław Namyślak – powiatowy lekarz weterynarii, przedstawiciele firm współpracujących z kolską spółdzielnią, w tym Krzysztof Wróblewski i Paweł Kuroczycki – redaktorzy naczelni „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.

Twaróg grodkowski pełnotłusty klinek produkowany jest w oddziale produkcyjnym w Grodkowie OSM Koło od 50 lat, wedle tej samej metody. Walory smakowe i wysoka jakość sprawiają, że produkt jest chętnie spożywany przez konsumentów w kraju i za granicą. Twaróg posiada certyfikat „Jakość i Tradycja”.

Spotkanie rozpoczął Czesław Cieślak – prezes zarządu OSM w Kole.

Chciałbym wszystkich przybyłych na uroczystość serdecznie przywitać. Dzisiejsze spotkanie jest podsumowaniem programu „Jakość i Tradycja”, który prowadziliśmy wspólnie z KOWR w ramach działania PROW. Głównym bohaterem spotkania jest twaróg grodkowski pełnotłusty klinek. Będziecie mieli państwo okazję poznać jego walory oraz zobaczyć jak przyrządzić z niego zdrowe i smaczne dania.

Czesław Cieślak – prezes zarządu OSM w Kole

  • Czesław Cieślak – prezes zarządu OSM w Kole
  • Marzena Zacharska

Prozdrowotne właściwości twarogu w codziennej diecie

Następnie Marzena Zacharska zaprezentowała przygotowaną przez dietetyk Aleksandrę Cichocką prezentację: „Miejsce twarogu w zbilansowanej codziennej diecie”. W swoim wystąpieniu mówiła również o korzyściach wynikających z codziennego spożywania twarogu grodkowskiego pełnotłusty klinek i systemie „Jakość i Tradycja”.

Twaróg zajmuje bardzo ważną rolę w codziennej zbilansowanej diecie i powinien być przez nas wykorzystywany jak najczęściej. O wartości twarogu grodkowskiego świadczy m.in. fakt, że posiada on certyfikat „Jakość i Tradycja”, który służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych. Taki właśnie jest twaróg klinek, który od przeszło 50 lat produkowany jest według tej samej receptury z najwyższej jakości mleka pasteryzowanego z dodatkiem czystych kultur bakterii. Zawiera on bardzo wiele składników odżywczych, przede wszystkim jest źródłem białka oraz witamin B2 i B12, które bardzo dobrze wpływają na układ nerwowy. Jest źródłem składników mineralnych takich jak wapń i cynk. 100 g twarogu grodkowskiego zawiera 18 g białka i pokrywa ok. 18 proc. dziennego zapotrzebowania na białko u osób dorosłych, a w przypadku dzieci jeszcze więcej. Przypomnę, że białko jest potrzebne nam wszystkim każdego dnia. Szczególnie ważna jest odpowiednia zawartość białka w diecie dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, seniorów i osób o dużej aktywności fizycznej. 100 g twarogu dostarcza aż 0,7 mcg witaminy B12 i pokrywa ok. 35 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Twaróg grodkowski zawiera bardzo mało węglowodanów w 100 g są tylko 4 g. W jego produkcji nie jest dodawany cukier, co jest ważne szczególnie dla ludzi chorujących na cukrzycę. Dodatkowym argumentem za stosowaniem klinka jest to, że przy jego wytwarzaniu nie jest dodawana sól, co jest bardzo ważne, ponieważ dieta o małej zawartości soli zmniejsza ryzyko nadciśnienia, pomaga w leczeniu i wyrównaniu ciśnienia u osób z nadciśnieniem. Jest ona zalecana w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.

  • Daria Rybicka

Z kolei dietetyk Daria Rybicka omówiła „Praktyczne wskazówki zdrowego odżywiania. Jak mieć energię do pracy? Zdrowe odżywianie kluczem do efektywności w pracy”.

Zdrowe odżywianie to dostarczanie organizmowi wysokiej jakości pożywienia w odpowiednich ilościach, odpowiadających zapotrzebowaniu energetycznemu. Cenną wskazówką w codziennym bilansowaniu posiłków są zasady prawidłowego odżywiania. Należy pamiętać, by spożywać 4–5 posiłków dziennie o stałych porach. Dzień należy rozpoczynać od pożywnego śniadania, które da „zastrzyk energii”, aby efektywnie rozpocząć dzień. Warto jeść żywność niskoprzetworzoną – skomponowaną z prostych produktów, pozbawioną konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Nie należy zapominać, by w diecie znajdowały się produkty z różnych grup: owoce i warzywa, produkty zbożowe, chude mięsa, ryby, jajka, produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych, zdrowe tłuszcze. Ważnym elementem jest picie ok. 2 l wody i dbanie o aktywność fizyczną.

Pokaz kulinarny prowadził Artur Wawer, asystował Krystian Pietrzak

  • Pokaz kulinarny prowadził Artur Wawer, asystował Krystian Pietrzak

Kabaret KaŁaMaSz–Ranczo, od lewej: Dariusz Szweda, Sylwester Maciejewski, Bogdan Kalus, Jacek Łapot

  • Kabaret KaŁaMaSz–Ranczo, od lewej: Dariusz Szweda, Sylwester Maciejewski, Bogdan Kalus, Jacek Łapot

Organizatorzy spotkania przygotowali również pokaz kulinarny, który poprowadził Artur Wawer, asystował mu Krystian Pietrzak. Zaproponował on kilka dań, w tworzeniu których głównym bohaterem był twaróg grodkowski pełnotłusty klinek.

Kolejnym punktem spotkania było multimedialne podsumowanie kampanii reklamowej, które zaprezentowała Anna Michalik. Na zakończenie konferencji wystąpiła gwiazda wieczoru: Kabaret KaŁaMaSz–Ranczo. Grupę tworzą Bogdan Kalus i Sylwester Maciejewski, czyli serialowi Hadziuk i Solejuk, a także Jacek Łapot oraz Dariusz Szweda.

Ireneusz Oleszczyński
Zdjęcia: Ireneusz Oleszczyński

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 26/2022 na str. 54. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 09:38