StoryEditor

Czereśnie średniopóźne i późne. Które odmiany do upraw ekologicznych?

09.09.2022., 00:00h

Odmiany czereśni późniejszych, mimo że są bardziej kłopotliwe, od tych dojrzewających wcześniej, nadają się do upraw ekologicznych. Którą odmianę wybrać?

Uprawiając odmiany czereśni o średniopóźnej i późnej porze dojrzewania owoców sadownik ekologiczny musi czynić wiele starań, by chronić owoce przed nasionnicą trześniówką – szkodnikiem powodującym ich robaczywienie. W sadzie ekologicznym nie jest to łatwe zadanie, ale możliwe.

Sercówka z Wąsewa

Odmiana o średniopóźnej porze dojrzewania owoców i bliżej nieznanym pochodzeniu. Niegdyś spotykana w centralnej Polsce.

  • Drzewo rośnie silnie, tworzy gęstą, półwzniesioną koronę.
  • W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, plonuje corocznie, średnio obficie.
  • Jest wytrzymałe na mróz i mało podatne na choroby.
  • Owoce średniej wielkości lub duże, o masie 7–8 g, sercowatego kształtu.
  • Skórka żółta, pokryta jasnoczerwonym rumieńcem. Miąższ kremowożółty, miękki, kwaskowy, średnio smaczny. Sok bezbarwny.
  • Pestka średniej wielkości, wydłużona.
  • Szypułka dość długa, o średniej grubości.
  • Dojrzewanie owoców przypada w piątym tygodniu dojrzewania czereśni, zwykle w pierwszych dniach lipca.
  • Owoce są mało podatne na pękanie w czasie deszczu.
  • Odmiana ta jest łatwa w uprawie, a owoce mogą być wykorzystywane zarówno jako deserowe, jak również – przetwórcze.

Gubińska Czarna

(syn.: Komorowska, Gubener Schwarze Knorpelkirsche, Noir de Guben) Odmiana prawdopodobnie niemiecka, o nieznanym rodowodzie.

  • Drzewo szczepione na czereśni ptasiej rośnie średnio silnie. Tworzy małą, kulistą koronę, zwykle bez przewodnika.
  • Późno wchodzi w okres owocowania. Plonuje regularnie, ale niezbyt obficie.
  • Jest średnio wytrzymałe na mróz i mało podatne na choroby.
  • Owoce są średniej wielkości, niekiedy drobne, o przeciętnej masie 6,0–6,5 g, kuliste, dość twarde (chrząstka).
  • Skórka początkowo ciemnoczerwona, a w pełnej dojrzałości czarna. Miąższ ciemnoczerwony, jędrny, soczysty, słodki, smaczny. Sok ciemnoczerwony.
  • Pestka średniej wielkości, kulista. Szypułka krótka, dość gruba, jasnozielona.
  • Dojrzewanie przypada na przełom piątego i szóstego tygodnia dojrzewania czereśni. Mimo, że owoce są jędrne, to rzadko pękają podczas deszczu.

Czarna z Turwi

(syn.: Czarna Późna z Turwi) Odmiana nieznanego pochodzenia, niegdyś popularna w ogrodach przydomowych.

  • Drzewo, szczepione na czereśni ptasiej, rośnie silnie. Tworzy dość rzadką, kulistą koronę.
  • W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie.
  • Plonuje dość regularnie, obficie.
  • Jest wytrzymałe na mróz i niepodatne na choroby.
  • Owoce średniej wielkości, o masie 6–8 g, sercowate. Skórka ciemnoczerwona, lśniąca.
  • Miąższ ciemnoczerwony, chrząstkowaty, soczysty, dość trudno odchodzący od pestki, smaczny.
  • Pestka średniej wielkości, jajowata.
  • Szypułka średniej długości i grubości.
  • Owoce zbiera się na przełomie szóstego i siódmego tygodnia dojrzewania czereśni. Ich zaletą jest mała podatność na pękanie w czasie deszczu.

Schneidera Późna

(syn.: Kozerska, Kasztany, Kasztanioki) Stara odmiana niemiecka, o bliżej nieznanym rodowodzie, do niedawna powszechnie uprawiana w Polsce. Jej zaletą są atrakcyjne i bardzo smaczne owoce, będące wzorcem dla dobrego smaku czereśni.

  • Drzewo szczepione na czereśni ptasiej rośnie bardzo silnie. Tworzy ogromną, szerokostożkowatą, luźną koronę.
  • W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, plonuje dość regularnie, ale niezbyt obficie.
  • Jest średnio wrażliwe na mróz, mało podatne na raka bakteryjnego oraz na choroby grzybowe czereśni.
  • Owoce są duże, o masie 8–9 g, szeroko sercowatego kształtu. Skórka wiśniowobrązowa, a w pełnej dojrzałości – brązowoczarna, lśniąca. Miąższ jasnoczerwony, jędrny (chrząstka), słodko-winny, bardzo smaczny.
  • Pestka średniej wielkości, wydłużona. Szypułka dość długa, wiotka.
  • Dojrzewanie owoców przypada na koniec szóstego tygodnia dojrzewania czereśni.
  • Schneidera Późna jest odmianą wybitnie deserową, choć owoce są przydatne również na kompoty.
  • W czasie opadów deszczu dojrzewające owoce są umiarkowanie podatne na pękanie.

Buttnera Czerwona

(syn.: Poznańska, Büttners Rote Knorpelkirsche, Altenburger Melonenkirsche) Odmiana niemiecka, o nieznanym bliżej rodowodzie. Jeszcze do niedawna była powszechnie uprawiana w Polsce, zarówno w ogrodach przydomowych, jak i w sadach towarowych. Jest dobrze dostosowana do warunków klimatyczno-glebowych Polski, ale najczęściej jej drzewa były uprawiane w Polsce Centralnej i w okolicach Poznania.

  • Drzewo szczepione na czereśni ptasiej rośnie silnie lub bardzo silnie, tworząc szerokostożkowatą koronę, która w wieku starszym staje się coraz bardziej rozłożysta.
  • W okres owocowania wchodzi wcześnie i plonuje corocznie, obficie.
  • Jest wytrzymałe na mróz i mało podatne na choroby. Obecnie drzewa tej odmiany warto sadzić na karłowych podkładkach.
  • Owoce są średniej wielkości lub duże, o masie 7–8 g, szerokosercowate.
  • Skórka jasnożółta, lśniąca, pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ jasnożółty, chrząstkowaty, w pełnej dojrzałości bardzo słodki, aromatyczny, bardzo smaczny. Sok bezbarwny.
  • Pestka średniej wielkości, owalna. Szypułka średnio długa i dość gruba.
  • Odmiana późna i plenna, jej owoce dojrzewają na przełomie szóstego i siódmego tygodnia dojrzewania czereśni.
  • W czasie opadów deszczu, niestety, pękają.



Dr hab. Elżbieta Rozpara, prof. IO Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach
fot. tyt. envato.elemnets
19. kwiecień 2024 23:37