StoryEditorFOLIA I SZKOŁO

Sprawdzone pomidory i ogórki. Na jakie odmiany stawiają producenci pod osłonami?

14.12.2022., 09:00h
Jak mówią producenci, mają kilku stałych odbiorców, wypracowane zaufanie i nie chcą go stracić, pracowali na nie wiele lat. Dlatego stawiają na sprawdzone odmiany. Jakie?

Maria i Roman Ziółkowscy uprawą pomidorów i ogórków w szklarni i tunelu zajmują się od ponad 20 lat. Mają też 0,8 ha borówki amerykańskiej.

– Jesteśmy małym gospodarstwem, więc bardzo ważna jest dla nas wysoka jakość warzyw – mówią gospodarze. – Mamy stałych kilku odbiorców, wypracowane zaufanie i nie chcemy go stracić, pracowaliśmy na nie wiele lat. Dlatego stawiamy na sprawdzone odmiany.

image

Maria i Roman Ziółkowscy.

FOTO: fot. Szyperek

– Ogrodnictwo było moim hobby i kiedyś można było na nim dobrze zarobić – mówi pan Roman. – Uprawy pomidorów na matach kokosowych czy borówki amerykańskiej uczyłem się sam, metodą prób i błędów. Pomagali mi pracownicy IO w Skierniewicach – dr Maria Wysocka-Owczarek, czy UP w Poznaniu – prof. Andrzej Komosa oraz przedstawiciele firmy Yara.

Państwo Ziółkowscy uprawiają pomidory w szklarniach starego typu. Powstały one z konstrukcji po rozbiórce obiektów szklarniowych w kombinatach ogrodniczych. Mają wysokość 3,5 m od rynny.

Jaka odmiana ogórków pod folie?

Ogórki uprawiane są na powierzchni 500 m2 w tunelu foliowym.

– Sadzimy odmianę Melen od dawna, testujemy nowości, ale zawsze pozostajemy przy niej – kontynuuje producent. – Bierzemy pod uwagę cały sezon – plenność, jakość, zdrowotność. I pod tym względem ona nam odpowiada.

image

Ogórki na miejsce stałe posadzono 24 lutego.

FOTO: fot. Szyperek

Jaka odmiana pomidorów malinowych?

Gospodarze specjalizują się w uprawie pomidora o czerwonych owocach oraz malinowych. Wybierają więc Torero (De Ruiter) ze względu na soczyście czerwoną barwę owoców i atrakcyjny kształt.

Z malinowych od 2 lat sadzą Buenarosa (Enza Zaden). Jest bardzo podobna pod względem smaku i kształtu do Tomimaru Muchoo, ale jest mniej wrażliwa na niesprzyjające warunki uprawy latem. W próbach rosną też Hakumaru i Yarimaru.

image

Uprawa pomidorów sadzonych 10 lutego (zdjęcia z 4 marca).

FOTO: fot. Szyperek

Jak uprawiać na podłożach kokosowych?

Cała uprawa jest prowadzona w podłożu kokosowym, w matach z firmy Promat. Stosuje się je od 15 lat.

– Kiedyś uprawiałem na wełnie mineralnej. Ale zmieniłem i już przyzwyczaiłem się do "kokosa", mimo że jest trudniejszy niż wełna. Poza tym nie ma problemu z utylizacją podłoża, zagospodarowuję całość w gospodarstwie. W takim podłożu, o dużym udziale grubej frakcji i dobrej pojemności powietrznej, zachowany jest duży zapas wody w matach, a to zapewnia większe bezpieczeństwo produkcji.

Do tej pory maty kokosowe wymieniane były co dwa lata. Ten sezon jest pierwszym, kiedy używa się mat 3-sezonowych. – Nowe maty sprawdzam jesienią – zalewam je wodą i obserwuję, jak się napełniają i czy można w nich rozpocząć produkcję wiosną. Przed sadzeniem trzeba podłoże dobrze ogrzać, podając ciepłą pożywkę, aby rośliny nie straciły systemu korzeniowego.

image

Pomidory sadzone pod koniec lutego.

FOTO: fot. Szyperek

Nawożenie jest prowadzone według standardowych zaleceń. Strategię uprawy oraz fertygacji ustala gospodarz. Jako pożywka startowa podawana jest ta na bazie Superby Czerwonej lub Zielonej. Zaspokaja potrzeby roślin w początkowym okresie wzrostu. Dodawany jest też Bio-Algeen S90 w celu lepszego ukorzenienia rozsady. Nawożenie w gospodarstwie jest oparte na nawozach firmy Yara. Zdaniem ogrodnika mają bardzo dobrą rozpuszczalność.

W ochronie przed szkodnikami wykorzystuje się metody biologiczne, wprowadzając organizmy pożyteczne do zwalczania mączlików – Macrolophus pygmaeus i dobrotnica – Encarsia formosa. Do zapylania wykorzystuje się trzmiele. Produkty pochodzą z firmy Agroconsult.

Rozsada pomidora na najwcześniejsze nasadzenie jest zamawiana w firmie Krasoń.

– Kupujemy gotową dwupędową, szczepioną na podkładce Maxifort rozsadę w dużych kostkach oraz tzw. półprodukt – szczepione siewki. Dalszy ich rozwój jest prowadzony pod lampami.

Rozsada do gospodarstwa została przywieziona 1 lutego. Pomidory na miejsce stałe posadzono 10 lutego w liczbie 2,5 szt. na m2.

image
WIADOMOŚCI ZE ŚWIATA

Kto jest największym eksporterem pomidorów do Unii Europejskiej? Skąd importuje Polska?

Gospodarze sami produkują rozsadę ogórków oraz pomidorów do uprawy w cyklu letnim (po zakończonej uprawie ogórków). Do produkcji rozsady ogórków przystąpiono w połowie stycznia. Nasiona wysiano bezpośrednio do kostki z wełny mineralnej i przysypano substratem torfowym firmy Hartmann. W szklarni uprawowej jest wydzielony stół – kiełkownik. Jest na nim zbudowany tunelik z grzejnikiem z termostatem w środku, aby móc utrzymywać w nim temperaturę 27°C. To wygodne rozwiązanie, stosowane w produkcji od lat.

Folia z efektem termicznym i antykondensacyjnym

W uprawie pomidorów i ogórków od chwili posadzenia do połowy marca (w zależności od warunków) jest stosowana podwieszka z folii firmy Plastika Kritis Kritifil 4202. To folia z efektem termicznym i antykondensacyjnym. O 50% mniejsze są straty ciepła. Produkt nie należy do najtańszych, ale jest bardzo dobrej jakości.

image

Zabezpieczenie podwieszką ogranicza straty ciepła.

FOTO: fot. Szyperek

 

Sprzedaż przez sieć sklepów Lewiatan

Pomidory sprzedawane są w 6-kilogramowych plastikowych skrzynkach.

– Od dawna moimi głównymi odbiorcami jest kilka okolicznych sklepów sieci Lewiatan – mówi pan Roman. – Sprzedaję poprzez nich całą produkcję. Taka sprzedaż jest dobra, bo omija pośredników oraz używane w obrocie towaru chłodnie, a jak wiadomo, schłodzony pomidor traci walory smakowe. W ten sposób do sklepów trafia najświeższy towar wysokiej jakości. 

 

Marta Szyperek

19. kwiecień 2024 00:03