StoryEditorPodręczne AGD

Czy garnki emaliowane sprawdzą się w nowoczesnej kuchni?

Kiedyś stanowiły podstawowe wyposażenie każdej kuchni, dziś budzą kontrowersje. Garnki emaliowane, bo o nich mowa, straciły na popularności, jednak okazuje się, że również dzisiaj świetnie się sprawdzają! Co warto o nich wiedzieć?

Czy garnki emaliowane są zdrowe? 

Na początku XXI wieku, trochę bezrefleksyjnie, odrzucaliśmy wszystko, co kojarzyło się z siermiężnymi czasami PRL-u. Z tego powodu również garnki emaliowane wypadły z łask. Pojawiły się nawet teorie, że gotowanie w nich jest groźne dla zdrowia. To jednak nieprawda! Garnki emaliowane robi się ze stali węglowej, pokrytej emaliowaną powłoką, która jest pozbawiona szkodliwych związków chemicznych. Takie naczynia są więc nie tylko bardzo odporne, ale również całkowicie bezpieczne. Nie wchodzą w reakcję z gotowanymi potrawami ani w żaden sposób nie wpływają na ich smak. Dobrej jakości garnki emaliowane sprawdzą się więc również przy szykowaniu potraw dla alergików. 

Czy emaliowane garnki można myć w zmywarce? 

Kwestia dbania o emaliowane garnki również jest bardzo ważna. W PRL-u najczęściej zmywano naczynia ręcznie, więc ten problem nie miał racji bytu, jednak dziś często przy zakupach kierujemy się tym, czy dane naczynie można myć w zmywarce. Okazuje się, że emaliowane garnki są pod tym względem całkowicie bezproblemowe: nie trzeba myć ich ręcznie, może to zrobić za nas maszyna, a naczynie na tym nie ucierpi. 

Wszystkie osoby, które od zakupu odstrasza wizja szorowania przypalonych garnków, również mogą odetchnąć z ulgą. Utrzymanie emaliowanych garnków w dobrym stanie jest łatwe, nawet jeśli przez nieuwagę coś nam się przypali. 

Przeczytaj także: Poznaj szybki i skuteczny sposób na wyczyszczenie przypalonych garnków! 

image
FOTO: Envato Elements

Jakie są inne zalety emaliowanych garnków? 

Prócz tego, że garnki emaliowane są bezpieczne dla żywności i stosunkowo łatwe w utrzymaniu, mają także inne zalety. Przede wszystkim są niedrogie. Koszt niedużego garnka, wykonanego z dobrych materiałów, zaczyna się od ok. 20-30 zł. Im większe naczynie, tym wyższa cena, jednak kupując taki garnek nie musimy obawiać się, że za kilka miesięcy będziemy potrzebować nowego. 

Kolejna zaleta garnków emaliowanych ucieszy zwłaszcza miłośników pięknego designu w kuchni. Otóż takie naczynia często mają “duszę”, są niepowtarzalne i robione ręcznie, dzięki czemu prezentują się bardzo ładnie. Jeśli odstrasza cię nieco kiczowaty wzór malowanych kwiatów, wybierz inny! Polskie firmy oferują szeroki wybór emaliowanych naczyń z modnymi motywami. Fani minimalizmu z kolei mogą postawić na jednobarwne garnki lub takie z wzorem w kropki. 

Ostatnią, ale nie mniej ważną zaletą tego typu naczyń jest to, że jeżeli ich korpus został wykonany ze stali, garnków emaliowanych można używać na kuchence indukcyjnej. Obecnie producenci często umieszczają tę informację przy produkcie, jednak metodą prób i błędów można odkryć także, czy stare garnki z babcinej lub maminej kuchni mogą nam jeszcze posłużyć w nowoczesnym otoczeniu. 

Jakie inne emaliowane naczynia wybrać do kuchni? 

Każdy, kto pokocha emaliowane garnki, będzie chciał w kuchni wykorzystać także inne emaliowane naczynia. Warto zainwestować na przykład w rondelki - są wygodne i praktyczne. Coraz większą popularność zyskują także emaliowane naczynia do zapiekania, ponieważ bardzo dobrze trzymają one ciepło. Również z tego powodu dobrze mieć w domu emaliowane kubki, z których skorzystamy nie tylko podczas wypadów w góry: kawa z nich smakuje równie dobrze w domowym zaciszu, a przy tym wolniej stygnie. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. marzec 2024 11:04