Oliwka europejska – charakterystyka
Oliwka europejska to wolno rosnące drzewo, w naturze porastające tereny krajów śródziemnomorskich. Naturalnie potrafi dorosnąć do 7 m wysokości. Liście drzewka oliwnego są dosyć długie, lancetowate i szarozielone. Dodatkowo warto zaznaczyć, iż jest to roślina zimozielona. Oliwka będzie kwitła od czerwca do lipca. Jej kwiatostany są małe, żółto-białe i bardzo intensywnie pachnące. Z kolei jadalne owocniki tego drzewa mają śliwkowy kolor, a pojawią się dopiero zimą.
Uprawa drzewka oliwnego w doniczce
Oliwki europejskiej w naszym klimacie nie wyhodujemy w gruncie, bowiem drzewo to nie będzie w stanie przetrwać polskiej zimy. Roślinę sadzimy więc w pojemniku. Nie ma ona szczególnych wymagań glebowych. Ważne jest dla niej natomiast stanowisko – powinno być bardzo jasne – zarówno w okresie letnim, jak i zimowym. Nasłoneczniony balkon czy taras będzie idealnym środowiskiem dla drzewka oliwnego w sezonie wegetacyjnym, gdy jednak nadejdą mrozy, oliwka będzie potrzebowała oświetlonego miejsca w pomieszczeniu. W okresie zimowania nawadniamy oliwkę znacznie rzadziej, niż w pełni lata. Drzewko będzie potrzebowało temperatury w przedziale 5-8℃. Jeżeli chcemy, aby roślina zakwitła w kolejnym roku, powinniśmy pozostawić ją przez minimum 2 miesiące we wnętrzu, w którym temperatura utrzymuje się poniżej 10℃.
Aby zapewnić oliwce prawidłowy rozwój, konieczne będzie przygotowanie jej odpowiedniego drenażu. Dzięki tej warstwie odprowadzimy nadmiar wody z podłoża. Do gleby dodajmy również sporą ilość grubego piasku, który rozluźni ziemię w doniczce. Dla tej rośliny w domu najkorzystniejsze będzie stanowisko z południową ekspozycją. Pamiętajmy, aby dbać o odpowiednie podlewanie – zbyt długie przesuszenie podłoża nie będzie korzystne dla drzewka oliwnego. W okresie wzrostu naszą uprawę warto zasilać co kilka tygodni nawozem organicznym.
Każdej wiosny należy przesadzić oliwkę do nowej, odpowiednio większej donicy. Wstrzymajmy się jednak z tą czynnością do czasu, aż temperatura będzie już dosyć wysoka i nie będzie grozić naszym uprawom ryzyko przymrozków. Ciepło będzie bowiem niezbędne dla właściwego przyjęcia się rośliny i rozwoju systemu korzeniowego. Gdy pojemnik przekroczy 45 cm szerokości, wówczas nie będziemy musieli już corocznie przesadzać drzewka oliwnego – wystarczy wymienianie wierzchniej warstwy podłoża.
Ważne jest również przycinanie oliwki. Należy wykonywać ten zabieg po każdym owocowaniu. To umożliwi zachowanie pożądanej wielkości drzewka, a dodatkowo pozwoli utrzymać atrakcyjny pokrój. Przycinamy wszelkie niefortunnie rosnące czy uszkodzone pędy, a także przerzedzamy koronę. Oliwkę możemy uformować w kształcie bonsai.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements