StoryEditorROŚLINY DOMOWE

Pielęgnujesz kwiaty doniczkowe w ten sposób? Tylko im szkodzisz!

29.12.2022., 08:30h

Naturalne sposoby pielęgnacji roślin są coraz bardziej popularne. Często w poszukiwaniu takich rozwiązań zaglądamy do Internetu, a tam aż roi się od różnych porad. Tymczasem warto podchodzić do nich dosyć ostrożnie – niektóre mogą być bowiem niebezpieczne, a inne można stosować tylko pod pewnymi warunkami.

Mleko – czy warto nim podlewać rośliny?

Mleko to produkt, który dość szybko się psuje, dlatego ta metoda pielęgnacji roślin nie wydaje się być najlepsza. Jeżeli podlejemy roślinę mlekiem, to jej korzonki szybko się uduszą. W rezultacie w podłożu zaczną się rozwijać szkodliwe bakterie, a to doprowadzi do śmierci kwiatu. Jeżeli już zdecydujemy się na ten sposób, pamiętajmy o rozcieńczeniu mleka wodą. Nie należy dodawać go do ziemi częściej niż raz w miesiącu. Mleko nie nadaje się także dla wszystkich roślin. Zawiera ono sporo wapnia i z tego powodu można je stosować tylko w przypadku roślin lubiących podłoże zasadowe lub obojętne.

Fusy i skorupki jaj – tak czy nie?

Bardzo często sięgając po naturalne nawozy wybieramy fusy z kawy lub skorupki jaj. Są one bezpieczne i zalecane, jest tu jednak pewien haczyk. Oczywiście są to resztki, które zawierają wiele składników mineralnych, lecz nie będą odpowiednie dla wszystkich roślin. Fusy można stosować tylko w przypadku gatunków, które lubią kwaśne podłoże. Będą to na przykład azalie czy paprocie. Z kolei skorupki jaj, bogate w wapń, nadadzą się tylko dla gatunków, które lubią podłoże zasadowe bądź obojętne, takie jak sansewieria czy aloes. Jeżeli rośliny kwasolubne będziemy podsypywać regularnie skorupkami jaj, zaczną one bardzo szybko chorować.

Wywar z czosnku i cebuli – czy na pewno pomaga?

Zarówno czosnek, jak i cebula mają udowodnione działanie grzybobójcze. Jeżeli jednak chcemy je wykorzystać, nie będzie najlepszym sposobem pokrojenie ich w plasterki i włożenie do ziemi. W ten sposób szybko się zepsują i stracą swoje właściwości. Najlepszym pomysłem będzie przygotowanie wyciągu lub wywaru z cebuli bądź czosnku. Po ostudzeniu i rozcieńczeniu wodą opryskujemy nim rośliny bądź je podlewamy. Pamiętajmy również, że każdy wywar musi być świeży – przechowujmy go nie dłużej niż przez 2 dni.

Okazuje się, że storczyki wręcz potrzebują wyciągu z czosnku do rozwoju. Dzięki temu będą wytwarzać więcej nowych kwiatów. Do przygotowania wywaru potrzebne będą 3 ząbki czosnku oraz 1 litr wody. Zagotowany preparat odstawiamy w garnku pod przykrywką na jedną dobę. Po tym czasie moczymy storczyki w wywarze przez 20-30 min. Pamiętajmy, aby nie podlewać nim roślin! Po prostu wstawiamy kwiaty do wody, a po podanym czasie je wyjmujemy.

Woda po gotowanych warzywach – tak, ale nie zawsze

Bardzo popularnym środkiem stosowanym do podlewania roślin doniczkowych jest woda pozostała po gotowaniu warzyw. Jest ona cennym źródłem składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, że nie może być ona osolona. Podlanie roślin osoloną wodą po gotowaniu ziemniaków może prowadzić do ich śmierci, gdyż sól utrudnia roślinom pobieranie wody z gleby.

Sposób na błyszczące liście? Pamiętaj, aby tego unikać!

Pocieranie liści olejem, majonezem czy piwem to niezbyt dobry pomysł. Te dwa pierwsze składniki szybko się psują i jełczeją. Po wysmarowaniu tymi preparatami rośliny zaczną nieprzyjemnie pachnieć. Poza tym zatkamy ich aparaty szparkowe, które służą do oddychania i transpiracji. Liście potarte lepkim piwem natomiast szybko się zakurzą. Najlepszą metodą nabłyszczania liści jest potarcie ich wewnętrzną stroną skórki od banana albo wodą z dodatkiem kilku kropli dobrej jakości oliwy.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 11:13