Pigwowiec a pigwa – podobieństwa i różnice
Czym różni się pigwowiec od pigwy? To nie te same rośliny, chociaż często te nazwy stosuje się zamiennie do określenia tego samego gatunku. Nie można jednak zaprzeczyć, że są one bardzo podobne. Podstawowa różnica polega na tym, że pigwa to drzewo, a pigwowiec przybiera formę krzewu. Chociaż obie rośliny wydają owoce, to ich kształt i smak również się różni. Owoce pigwy przypominają nieco gruszki, są dosyć spore i słodkie. Z kolei owoce pigwowca są mniejsze, okrągłe oraz kwaśne.
Jak uprawiać pigwowiec?
Roślina ta ma kilka odmian. Wyróżnia się pigwowiec japoński, chiński, inaczej okazały, oraz pośredni. Niezależnie jednak od tego, jaki rodzaj pigwowca wybierzemy, uprawa tego krzewu nie będzie trudna. Jeżeli jednak chcemy, aby prawidłowo i zdrowo się rozwijał, powinniśmy zapewnić mu odpowiednie warunki. Najważniejsze jest podłoże. Najlepiej w przypadku pigwowca unikać gleby o zasadowym odczynie. Ziemia powinna być żyzna i przepuszczalna, o pH zbliżonym do obojętnego.
Drugim ważnym czynnikiem w uprawie pigwowca jest stanowisko. Idealne będzie miejsce nasłonecznione, gdyż wówczas kwiaty będą pięknie się rozwijać, a owoce szybciej dojrzeją. Mimo wysokiej potrzeby słońca, krzew poradzi sobie także w nieco bardziej zacienionej lokacji. Pamiętajmy jednak, że posadzony w pełnym cieniu nie będzie prawidłowo się rozwijał. Młode rośliny, te niedawno posadzone i kilkuletnie, będą wymagały regularnego podlewania. Ich podłoże powinno być nieustannie delikatnie wilgotne. Starsze egzemplarze z kolei przetrwają nieco dłuższe okresy suszy. Nawożenie pigwowca nie jest konieczne. Jeżeli jednak chcemy dokarmić roślinę, przed kwitnieniem zastosujmy nawóz mineralny.
Uważajmy na choroby, które mogą dotknąć naszą roślinę. Najpopularniejsza z nich to parch pigwowca. To choroba grzybicza atakująca liście krzewu. Aby uniknąć rozprzestrzeniania się schorzenia, musimy wyciąć i spalić zakażone części pigwowca. Innym szkodliwym dla tej rośliny grzybem jest mączniak, prowadzący do obumarcia pędów rośliny. Przędziorek owocowiec to natomiast szkodnik atakujący wiele roślin owocowych. Robi szkody przede wszystkim w częściach zielonych pigwowca.
Jakie właściwości mają owoce pigwowca?
Owoce tego krzewu są niezwykle zdrowe, a to dzięki bogactwu witaminy C i właściwościom antyoksydacyjnym. Możemy więc dodawać sok z pigwowca do herbaty, co idealnie sprawdzi się na zbliżający się jesienno-zimowy okres. Aby zrobić sok, owoc pokrójmy w kostkę, przełóżmy do naczynia i zasypmy kilkoma łyżkami cukru. Pozostawiamy całość na kilka godzin, aż do momentu wydzielania soków przez owoc.
Wypróbować możemy także wino bądź nalewkę z owoców pigwowca. Aby pozbyć się dosyć gorzkawego smaku późniejszego trunku, warto zamrozić owoce na dobę przed jego sporządzeniem. Proces powstawania napoju nie będzie się znacząco różnił od przygotowywania innych trunków tego typu. Nalewka z pigwowca ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Poprawia procesy trawienne, potrafi także zniwelować tzw. zgagę. Dodatkowo może pomóc przy utracie apetytu.
Kamila Berthold
Fot. Pixabay