Z czego przygotować domowy nawóz dla malin?
Ten składnik naturalnego nawozu jest praktycznie w każdym domu i często traktuje się go jako odpad. Mowa o skórkach po bananach. Nie wyrzucajmy ich! Są cennym źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia czy kwasu krzemowego. Te składniki mineralne nie tylko wzbogacają glebę, ale również ułatwiają ukorzenianie się oraz kwitnienie krzewów owocowych.
Jak przygotować domowy nawóz dla malin?
Aby przygotować domowy nawóz, najpierw umyjmy i dokładnie oczyśćmy skórki od bananów z miąższu. Po tym zabiegu umieszczamy je w nasłonecznionym miejscu, aby się dobrze wysuszyły. Aby przyspieszyć ten proces, możemy włożyć skórki do piekarnika, jednak musimy szczególnie uważać, aby ich nie spalić. Następnie nasze pozostałości po bananach dokładnie rozdrabniamy w młynku bądź w moździerzu. Powstały w ten sposób proszek rozsypujemy na wierzchniej warstwie gleby tuż pod krzewem. Ten zabieg powtarzamy co kilka tygodni.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements