Co charakteryzuje winorośl?
Winorośle to pnącza, co oznacza, że pną się po podporach i oplatają je. Nic więc dziwnego, że są cenione nie tylko za owoce, ale również za walory estetyczne. Te rośliny wyglądają atrakcyjnie na niezbyt interesującej elewacji budynku, mogą także zostać posadzone przy płocie czy altanie. Dodatkowo wybrać możemy stelaż albo pergolę, po których będzie się pięła winorośl.
Najsmaczniejsze odmiany winorośli – którą wybrać?
Wybór odpowiedniej odmiany winorośli jest bardzo ważny. Warto zwrócić uwagę na termin dojrzewania owoców czy mrozoodporność. Wiele odmian winogron nie będzie w stanie przetrwać zimy w naszym klimacie i musimy to wiedzieć. Ważny jest także zakup sadzonki przy wzięciu pod uwagę funkcjonalności – inny rodzaj kupujemy w przypadku sadzenia winorośli w celach ozdobnych, inny – gdy wybieramy ją ze względu na owoce.
Winogrona najczęściej dzielimy na białe i czerwone – w zależności od koloru owocu. Winorośle w zależności od odmiany będą różnić się nie tylko tym aspektem, ale także smakiem, wielkością czy obecnością pestek.
Najpopularniejsze odmiany z białymi winogronami to:
- ‘Arkadia’ – owoce słodkie, deserowe;
- ‘Regina’ – owoce duże, słodkie, obfite kiście;
- ‘Bianca’ – winogrona idealne do produkcji wina.
Roślinę wydającą czerwone winogrona spotykamy częściej. W tym przypadku warto wybrać odmiany następujące:
- ‘Muscat Bleu’ – bardzo ciemne winograna o muszkatowym smaku;
- ‘Swenson Red’ – idealna odmiana do sporządzania winogronowego soku;
- ‘Nero’ – bardziej wykorzystywany jako pnącze ozdobne, rzadziej sadzony dla wydawanych plonów;
- ‘Reliance’ – owoce bezpestkowe, bardzo wyraziste w smaku i słodkie.
Kiedy i jak sadzić winorośl?
Najlepszy termin na sadzenie winorośli przypada jesienią, chociaż możemy zdecydować się także na okres wczesnowiosenny. Egzemplarze z gołym korzeniem sadzimy jak najprędzej po zakupie. Gdy nie mamy możliwości, aby to zrobić, powinniśmy wykonać dołowanie rośliny. Stanowisko winorośli musi być odpowiednio nasłonecznione. Spora dawka słońca nie tylko spowoduje, że owoce będą szybciej się rozwijać, ale też zmniejszy podatność rośliny na choroby.
Przed umieszczeniem sadzonki winorośli w podłożu odpowiednio przygotowujemy stanowisko. Ziemia powinna być bardzo skrupulatnie odchwaszczona oraz przekopana. Gleba odpowiednia dla winogron jest próchnicza, żyzna i lekka, o pH w przedziale 6,5-7,2. Wartościowe będzie wzbogacenie ją kompostem. Winorośli raczej nie sadzimy na terenach podmokłych. Przy posadzonej roślinie należy umieścić tak zwane rusztowanie, czyli jakąś podporę – palik lub płotek.
Jak pielęgnować winorośl?
Młode sadzonki winorośli będą potrzebowały znacznie obfitszego i częstszego nawodnienia niż okazy starsze. Przy przepuszczalnym podłożu warto codziennie sprawdzać jego wilgotność. Dobrym pomysłem będzie rozłożenie ściółki wokół rośliny. To umożliwi dłuższe zatrzymywanie wody w glebie. Dorosłe egzemplarze będą wymagały już rzadszego podlewania. Co więcej, będą one dosyć odporne na suszę, a wodę trzeba będzie im dostarczyć dopiero w przypadku długo utrzymujących się dni bez opadów i z wysokimi temperaturami.
Warto nawozić winorośl. Zabieg ten wykonujemy tylko raz w roku, na wiosnę. W tym celu wykorzystujemy kompost, który rozkładamy na ziemi wokół winogrona i lekko mieszamy z podłożem. Zastosować możemy mieszanki profesjonalne, które zakupimy w sklepach ogrodniczych.
Obowiązkowym punktem pielęgnacji winogron jest ich przycinanie. Pierwsze cięcie wykonujemy w następnym roku po nasadzeniu, na przełomie lutego i marca. Nie zwlekamy z tym terminem, chyba że noce wciąż są bardzo mroźne. Odłożenie cięcia do kwietnia narazi roślinę na choroby. Jesienią także trzeba przyciąć pędy rośliny. Wówczas regulujemy ich długość, nadając im pożądany kształt i przerzedzamy pnącze. Usuwamy również chore i krzyżujące się części rośliny. Winorośl tniemy intensywnie, gdyż bardzo szybko się rozrasta. Zawsze usuwamy stare i chore pędy. Po wykonaniu zabiegu miejsca cięcia zabezpieczamy maścią ogrodniczą.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements