Idealny czas na przycinanie gruszy
Zabieg cięcia gruszy przeprowadzamy od końca lutego aż do początku kwietnia. Ostateczny termin przypaść może jeszcze na czas pękania pąków. Warto wiedzieć, że późne cięcie jest lepsze niż żadne! Nie zwlekajmy jednak szczególnie z tym zadaniem. Na jego wykonanie wybieramy dzień niezbyt mroźny i najlepiej słoneczny. W ten sposób zapewnimy roślinie szybsze zagojenie się ran. Pamiętajmy, że wilgoć i deszczowa aura sprzyjają wnikaniu chorobotwórczych patogenów.
W jaki sposób przycinać grusze?
Pierwsze pąki kwiatowe grusze zawiązują najczęściej po 4 latach od ich posadzenia w gruncie. Przez ten czas korona drzew bardzo się zagęszcza, przez co wymaga cięcia prześwietlającego. Wówczas przerzedzamy pędy, aby dostęp do światła słonecznego miały wszystkie gałęzie. Gdy wykonujemy zabieg cięcia, nie usuwamy krótkopędów. To ważne, bowiem to właśnie tam zawiązują się pąki kwiatowe, z których rozwijają się owoce. Usuwamy natomiast najdłuższe, dorastające powyżej 30 cm młode pędy. Zostawiamy z kolei te krótsze i słabsze. Do około 5 lat od posadzenia gruszy przycinanie rośliny będzie polegało głównie na usuwaniu drobniejszych, krzyżujących się i rosnących do wnętrza korony gałązek. Nigdy nie zmniejszamy jednak objętości korony o więcej niż 10-20%.
Ważne będzie przyginanie pędów, które ułatwi formowanie korony. Ten zabieg umożliwia układanie się gałęzi pod kątem jak najbardziej zbliżonym do prostego. Pędy gruszy z natury wyrastają pionowo. Jeżeli nie będziemy ich przyginać, utrudnimy sobie zbiór plonów i pielęgnację drzewa. Pamiętajmy także o tym, że pędy tniemy zawsze ukośnie, na 0,5-1 cm powyżej pąka albo rozgałęzienia. Unikajmy pozostawiania długich kikutów, gdyż będą one zamierać, stając się idealnym miejscem do rozwoju różnych chorób.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements