StoryEditorBEZ GRAMA CHEMII!

Najlepsze naturalne nawozy do malin. TOP 3

04.06.2023., 10:00h
Wielu ogrodników stosuje chemiczne środki do pielęgnacji roślin. Są one zazwyczaj bardzo skuteczne, jednak nie pozostają obojętne dla organizmów żywych, w tym również ludzi. Dlatego też warto zwrócić się ku naturalnym metodom. Oto trzy najlepsze nawozy idealne dla malin, które bez problemu zrobimy samodzielnie.

Jak nawozić maliny?

Krzaki tych owoców musimy zasilać nawozem 2 lub 3 razy w roku – wówczas będą się silnie rozwijać i zyskają większą ochronę przed chorobami. Wczesną wiosną oraz jesienią postawmy na naturalny kompost. Wzmocni on przede wszystkim systemy korzeniowe malin. Z kolei latem wykorzystajmy gnojówkę z żywokostu i pokrzyw. Ten środek dostarcza roślinom ogromnej dawki azotu. Dodatkowo w takich gnojówkach zawarte są inne ważne składniki odżywcze – witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas czy krzem. Te wszystkie elementy są niezbędne do prawidłowego wzrostu, a także zawiązywania owoców.

Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw lub żywokostu?

Gnojówkę zarówno z pokrzyw, jak i z żywokostu robi się w ten sam sposób, gdyż tak samo przebiega proces fermentacji. Potrzebne będzie dziesięciolitrowe wiadro lub beczka, siatka, gaza oraz woda i oczywiście materiał roślinny – 1 kg pokrzyw lub żywokostu. Aby przygotować specyfik, rośliny trzeba dokładnie rozdrobnić. Następnie wkładamy je do siatki – na przykład takiej po ziemniakach. Siatkę z kawałkami roślin umieszczamy w wiadrze bądź w beczce, zalewamy wodą i przykrywamy gazą, dzięki czemu do naszej gnojówki nie dostaną się owady i zanieczyszczenia. Pojemnik trzeba odstawić w zacienionym miejscu w ogrodzie. Ze względu na dosyć nieprzyjemny zapach, lepiej także nie przechowywać gnojówki w szczególnie uczęszczanych częściach ogrodu. Co kilka dni nasz naturalny środek wzmocnienia roślin musimy przemieszać. Maliny podlewamy tylko po rozcieńczeniu gnojówki z wodą w proporcji 1:10. Jako oprysk specyfik z pokrzyw lub żywokostu pomoże na przędziorki i mszyce.

Jak zrobić kompost z resztek organicznych?

Aby prawidłowo przygotować dobrej jakości nawóz, trzeba najpierw wybrać kompostownik. Nie powinien on mieć pojemności mniejszej niż 1m3. Dodatkowo pojemnik nie może mieć dna, gdyż dzięki temu dżdżownice będą mogły wspomagać procesy rozkładu. W ścianach bocznych kompostownika konieczna jest obecność otworów wentylacyjnych. Na kompost wrzucajmy skoszoną trawę, resztki ściętych roślin, resztki warzyw, suche liście, a nawet skorupki jaj. Nie należy dodawać natomiast resztek zwierzęcych czy chwastów bądź roślin inwazyjnych. Kompost należy rozłożyć pod krzaczki malin na początku lata. Można zastosować go także wczesną wiosną podczas przygotowywania podłoża po okresie zimowym.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 09:04