Kiedy zabezpiecza się winorośl przed mrozem?
To, kiedy możemy przystąpić do ochraniania naszych winnych krzewów przed zimnymi dniami, będzie zależało od pogody. Chodzi o to, aby nie wykonywać żadnej czynności zabezpieczającej, kiedy na zewnątrz jest jeszcze względnie stabilna i dodatnia temperatura. Przyjęło się, że optymalny czas na osłanianie czy kopczykowanie winorośli to listopad, po pierwszych przymrozkach. Czasem jednak już pod koniec października zdarzają się bardzo mroźne noce. Lepiej mimo to trochę się wstrzymać z zabiegiem ochrony krzewów, niż doprowadzić do zgnicia ich korzeni i narazić całe rośliny na stres.
Czy istnieją mrozoodporne gatunki winorośli?
Niektóre gatunki winorośli są szczególnie polecane w polskich warunkach atmosferycznych. Wszystko ze względu na to, że potrafią przetrwać mrozy do temperatury około -30°C. Pamiętajmy jednak, że jeżeli dopiero co posadziliśmy dany egzemplarz, i tak trzeba będzie go okryć. Z zasady zabezpieczamy przed mrozem wszystkie młode rośliny, które powoli zakorzeniają się w gruncie. Dopiero z czasem zyskają one mrozoodporność. Do najbardziej popularnych tego typu gatunków winorośli zaliczyć można:
- Cascade;
- Gołubok;
- Muscat Bleu;
- Reform;
- Regent;
- Reliance.
Co się stanie, gdy winorośl przemarznie?
Przemarznięta winorośl z pewnością nie wypuści nowych pąków, co oznacza, że nie wyda plonów. Silne przymrozki oznaczają spore straty w winogronach. Nie od razu jednak będziemy mogli z całą pewnością stwierdzić, że dany egzemplarz przemarzł. Pąki pojawiają się na krzewach od końca maja do początku czerwca. Jeżeli nie wyrosną, będzie to dla nas znak, że roślina źle zniosła mrozy. Jeżeli jednak widzimy, że przemarzły tylko niektóre pędy, jak najszybciej je odetnijmy ostrym i zdezynfekowanym sekatorem. Wówczas winorośl bardzo szybko się zregeneruje, gdyż nie będzie tracić energii na rozwój obumarłych części.
Zabezpieczanie winorośli przed mrozem – okrywanie i kopczykowanie
Jak właściwie zabezpieczyć winorośl na zimę? Warto wiedzieć, że rośliny młode, mające poniżej 3 lat, okrywamy zawsze, bez względu na ich właściwości. Egzemplarze mrozoodporne dopiero po czasie nabierają tej cennej cechy. W przypadku młodych okazów zabezpieczamy więc i część podziemną, i nadziemną. W przypadku starszych krzewów skupiamy się zwłaszcza na korzeniach. Z kolei odmian o sporej mrozoodporności – w tym tych wymienionych wyżej – nie należy w ogóle ochraniać przed zimą.
Jednym ze sposobów ochrony winorośli przed mrozem jest kopczykowanie. Na czym polega ten zabieg? To delikatne przyciągnięcie krzewu do ziemi, przymocowanie go do podłoża, a później przykrycie gałęziami drzew i krzewów iglastych. Tę czynność przeprowadzamy przy dodatnich temperaturach. To właśnie tak zwany stroisz – a więc elementy iglaków, zabezpieczy winorośl przed osiadaniem gleby oraz przed gniciem. Na wierzch warto wysypać dodatkowo około 20-30 cm warstwy zwykłej ziemi ogrodowej.
Drugi sposób na zabezpieczanie winnych krzewów to okrywanie ich części nadziemnych. Ten zabieg przeprowadza się raczej w przypadku krzewów prowadzonych na wysokim pniu. Łozy winorośli należy zebrać w wiązki, a następnie przywiązać je do pnia. Dodatkowo warto rośliny okryć słomą, co pozwoli nam na stworzenie chochoła. Zamiast tego materiału możemy wykorzystać także tekturę falistą bądź arkusze papieru pakowego. Wystarczy owinąć krzew, a całość związać lekko sznurkiem. Będąc w sklepie czy centrum ogrodniczym możemy zaopatrzyć się równie dobrze w białą agrowłókninę czy słomiane maty, które też idealnie nadają się do osłaniania winorośli.
Kamila Berthold
Fot. Pixabay, Envato elements
Źródło: deccoria.pl