Jak zastawić świąteczny stół?
Boże Narodzenie i wigilijna kolacja to doskonałe okazje, by użyć eleganckiego serwisu stołowego. Jednolita zastawa doda całemu wydarzeniu uroczystości. Na świątecznym stole pięknie wyglądają klasyczne białe talerze, jednak w świąteczny klimat wpisze się także nieco bardziej nowoczesna zastawa w kolorze czerwonym.
Motyw lub kolor przewodni: jak z nim udekorować stół?
Wybranie motywu lub koloru przewodniego dla dekoracji stołu na Boże Narodzenie może pomóc tym osobom, które nie czują w sobie artystycznego drygu, a chcą ozdobić dom. Mogą to być na przykład choinkowe gałązki - wystarczy położyć jedną przy każdym nakryciu a kilka większych ułożyć na stole. Taka dekoracja będzie wyglądała spójnie, bo stworzy całość z bożonarodzeniowym drzewkiem.
Z kolei kolor przewodni można dopasować do choinkowych dekoracji. Masz na choince tylko złote bombki? Ułóż sztućce na talerzach i przewiąż je kokardą ze złotej wstążki lub obok każdego nakrycia połóż małą bombkę. Nie trzeba wiele, by stworzyć spójny wystrój na wigilijny wieczór!
Jak zrobić prosty stroik z serwetką?
Jednym z najprostszych sposobów, by odmienić wygląd stołu i dodać mu świątecznego klimatu, jest przygotowanie prostych stroików z serwetkami.
Potrzebne będą:
- serwety,
- małe gałązki choinki,
- wstążka lub jutowy sznurek,
- opcjonalnie: laski cynamonu, zawieszki świąteczne, małe bombki itp.
Aby przygotować taką dekorację, każdą serwetę składamy w prostokąt lub zwijamy w rulon. Następnie obwiązujemy każdą wstążką lub sznurkiem, zostawiając trochę zapasu, i robimy ozdobną kokardę. Pod sznurek lub wstążkę wsuwamy po jednej choinkowej gałązce. Tak przygotowaną dekorację kładziemy na każdym talerzu lub obok nakrycia.
Opcjonalnie na sznurek można nawlec bombkę, pierniczka lub świąteczną zawieszkę. Wraz z choinkową gałązką pod wstążkę możemy wsunąć laskę cynamonu.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements