Czy zakopanie jajka w doniczce ma sens?
Obecny czas sprzyja pracom ogrodniczym. W sieci pojawia się jednak coraz więcej porad, aby przed posadzeniem rośliny do doniczki zakopać w ziemi całe jajko. Brzmi to dziwnie, prawda?
Okazuje się, że dobrym sposobem użyźnienia ziemi jest zmielenie skorupek jaj z wodą w blenderze, a następnie zalanie tym płynem rośliny. Skorupki zawierają spory zapas minerałów, który będzie wspomagał rosnącą roślinę. A co się stanie, jeżeli zakopiemy w ziemi całe jajko? Może ono posłużyć jako nawóz. Wraz z rozpadem, jajko będzie uwalniać coraz więcej korzystnych dla rośliny substancji i elementów.
Jakie właściwości ma surowe jajko?
Skorupka jaj jest bogata przede wszystkim w wapń i magnez. Pierwiastki te są szczególnie ważne dla prawidłowego wzrostu roślin. Z jaja do gleby zostaną uwolnione także fosfor i azot. Ten drugi jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w większości nawozów.
Jeżeli chcemy użyć surowego jajka jako nawozu, musimy jednak pamiętać, aby nakłuć je w dwóch miejscach, jak wydmuszkę. Jeżeli tego nie zrobimy, możemy spodziewać się odoru rozkładającego się jajka. Musimy również uzbroić się w cierpliwość. Na efekt bowiem trzeba będzie poczekać, zanim nastąpi proces rozkładu jajka w doniczce.
Kamila Berthold
Fot. Pexels