Dlaczego warto wyhodować rośliny z resztek?
Istnieje całkiem spora liczba warzyw i owoców, które odrastają z resztek. Co to oznacza? Te rośliny mają zdolność do regeneracji, a poza tym łatwo się ukorzeniają – mogą wypuścić korzenie już po kilku dniach od zanurzenia w wodzie czy wsadzeniu do ziemi.
A dlaczego warto założyć domowy ogródek z resztek? Dzięki temu zaoszczędzimy pieniądze, a dodatkowo stworzymy kuchnię w stylu zero waste. Rośliny wyhodowane z resztek są stuprocentowo ekologiczne. Uprawianie ich jest również bardzo proste, więc nawet laik sobie z tym poradzi.
Jakie rośliny wyrosną z resztek kuchennych?
Sałata
Resztki sałaty bardzo często lądują w koszu lub w kompostowniku. Ale można się również cieszyć świeżą sałatą, hodując ją z resztek! Wystarczy, że odetniemy na wysokości 2-4 cm trzon sałaty, z którego wyrastają liście. Następnie umieszczamy go w naczyniu z wodą o głębokości około 1 cm. Ustawiamy w nasłonecznionym miejscu. Pamiętajmy, aby wodę wymieniać każdego dnia. Już po 3-4 dniach powinny zacząć pojawiać się korzenie. Kiedy nieco się rozrosną, można sałatę przenieść do doniczki z ziemią. Przy odpowiednich parametrach, takich jak słońce czy nawodnienie, liście osiągną wielkość kilku centymetrów już po 10-12 dniach.
Seler naciowy
Seler naciowy to jedna z prostszych w uprawie roślin. Jak ją wyhodować? To bardzo proste. Odcinamy końcówkę warzywa i umieszczamy korzeniami do dołu w pojemniku z wodą. Resztka selera musi być zanurzona maksymalnie do 1/3 wysokości. Naczynie należy postawić w nasłonecznionym miejscu. Po kilku dniach warzywo powinno wypuścić nowe liście, a po7-14 dniach od rozpoczęcia uprawy pojawią się korzenie. Wówczas roślinę można przesadzić do ziemi. Pamiętać należy, że seler nie znosi przelewania, warto więc umieścić go w doniczce, która na dnie ma otwory, dzięki którym będzie odprowadzany nadmiar wody z podłoża.
Czosnek
Jeżeli chcemy cieszyć się szczypiorem o ciekawym smaku, to spróbujmy wyhodować go z resztek… czosnku! Możemy zrobić to na dwa sposoby. Pierwszy polega na umieszczeniu ząbku w wodzie, a drugi – bezpośrednio w doniczce z ziemią. W domowej uprawie sprawdzą się zwłaszcza ząbki dojrzałe, z których już wyrasta łodyżka. Umieszczamy je w pojemnikach z niewielką ilością wody i stawiamy w miejscu, do którego dociera naturalne światło. Gdy tylko zauważymy, że pojawiły się korzenie, roślinę możemy posadzić w ziemi.
Cebula
Szczypior można wyhodować także z cebuli, co jest powszechnie wiadome. Wielu z nas jednak nie wie, że można do tego celu wykorzystać także odcięte podczas przygotowywania potraw dolne, niejadalne części cebuli. Aby to zrobić, umieszczamy te końcówki w pojemniku z wodą i czekamy, aż wypuszczą one korzonki. Po upływie około 2 tygodni systemy korzeniowy powinien stać się wystarczająco rozbudowany, aby móc posadzić roślinę w donicy z ziemią. Glebę podlewajmy regularnie, lecz w sposób umiarkowany.
Imbir
Kłącza imbiru nadają się nie tylko do spożycia, ale również do ponownego wykorzystania. Aby ukorzenić tę intensywną w smaku roślinę, należy odciąć kawałek imbiru z większą ilością odrostów i zasadzić w doniczce z ziemią. Oczywiście tak przygotowany pojemnik stawiamy w dobrze nasłonecznionym miejscu. Kłącza posadzonego przez nas imbiru powinny być gotowe po upływie około 6 miesięcy.
Ananas
Niewiele osób wie, że w domu można hodować również… ananasa! Jego uprawa jest dosyć długa, ale można spróbować, aby po jakimś czasie cieszyć się świeżym owocem. Wystarczy odciąć fragment owocu z koroną. Obrywamy liście u jej nasady i wkładamy do pojemnika z wodą. Tak przygotowane naczynie ustawiamy w nasłonecznionym miejscu, a wodę wymieniamy co drugi dzień. Kiedy korzonki wzrosną już do długości kilku centymetrów, przesadzamy roślinę do doniczki z ziemią. Podłoże musi być bogate w składniki odżywcze. Regularnie podlewajmy ananasa – minimum 2 razy w tygodniu. Przy prawidłowej pielęgnacji owoce można uzyskać już po półtora roku.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements