Drożdże mają niesamowity wpływ na piwonie
Najzwyklejsze drożdże kuchenne potrafią zdziałać cuda, jeżeli chodzi o uprawę piwonii. Przygotowany z tego produktu nawóz spowoduje bujniejszy wzrost roślin, zwłaszcza dlatego, że skutecznie pobudza roślinę do wejścia w kolejne stadium rozwojowe – w tym przypadku z pewnością zależy nam na intensywnym kwitnieniu. Dodatkowo drożdże ułatwiają piwoniom rozbudowę systemu korzeniowego, co przekłada się na większą zdolność pobierania wody i składników odżywczych z podłoża. Ale na tym nie kończą się zalety drożdżowej odżywki – ograniczy ona bowiem także ryzyko porażenia korzeni przez choroby.
Drożdże to bogate źródło cukrów, a także witamin z grupy B czy aminokwasów. Często składniki pojawiające się w domowym nawozie z drożdży nie występują w sklepowych produktach. Naszą odżywkę dla roślin możemy przygotować zarówno z drożdży niesfermentowanych, jak i ze sfermentowanych.
Nawóz do piwonii – drożdże niesfermentowane czy sfermentowane?
Nawóz z drożdży niesfermentowanych jest bardzo szybki i prosty do przygotowania. Wystarczy rozpuścić 100 g świeżych drożdży w 10 l ciepłej, lecz nie gorącej wody. Odczekujemy około godzinę i po tym czasie już bez rozcieńczania możemy stosować mieszaninę. Ten nawóz stosujmy co 2 tygodnie, gdyż wtedy da najlepsze efekty. Wykorzystujemy go od wiosny do końca lata. Do przygotowania tej odżywki możemy bez problemy wykorzystać także przeterminowane drożdże.
Nawóz ze sfermentowanych drożdży również jest łatwy w przygotowaniu. 100 g drożdży umieszczamy w dużym naczyniu, na przykład w misce lub w wiadrze. Następnie zasypujemy je jedną lub dwoma szklankami białego cukru. Produkty odstawiamy na 1-2 godziny. Teraz trzeba do całości dolać 10 l ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Na gotowy produkt musimy poczekać około tydzień – aż drożdże zaczną fermentować. Aby podlać rośliny tym nawozem, trzeba go najpierw rozcieńczyć – 1 szklanka roztworu na 10 l wody. Ten specyfik działa bardzo silnie, warto więc używać go z rozwagą.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements