Jakie rośliny najczęściej ulegają uszkodzeniu przez przymrozki?
Na nagłe spadki temperatur wrażliwych jest wiele roślin. Najczęściej uszkodzeniom ulegają pelargonie, magnolie, hortensje, laurowiśnie czy surfinie. Również rośliny iglaste, takie jak młode cisy i świerki, źle zniosą przymrozki. W sadzie natomiast mogą ucierpieć zwłaszcza morele, brzoskwinie, czereśnie, jabłonie, grusze, czarna i czerwona porzeczka oraz truskawki. W ogródkach warzywnych uważajmy z kolei na ogórki, pomidory, papryki oraz dynie. Pamiętajmy, że najbardziej wrażliwe na mróz są kwiaty, pąki kwiatowe, młode pędy oraz zawiązki owoców. Dlatego nasze rośliny, zwłaszcza te młode, musimy odpowiednio przygotować na „zimną Zośkę”.
Jak ratować rośliny po przymrozkach?
Uszkodzone w wyniku przymrozków pąki kwiatowe prawdopodobnie w nadchodzącym sezonie nie rozwiną już kwiatów. Warto jednak jeszcze zawalczyć o dobrą kondycję rośliny. Trzeba skupić się na jej wzmocnieniu i pozwolić jej na regenerację. Te fragmenty rośliny, które uległy zmrożeniu, po wystawieniu na działanie promieni słonecznych ulegną jeszcze większemu uszkodzeniu. Gdy widzimy, że roślina ucierpiała, musimy jej zapewnić odpowiednie zacienie – powinna ona rozmarzać w wolnym tempie. Generuje to jednak sporo stresu, możemy więc zasilać uprawy specjalnymi, wzmacniającymi nawozami.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements