Warto kompostować!
Dlaczego warto kompostować? W wyniku tego procesu uzyskujemy drogocenny, a przede wszystkim w stu procentach naturalny i darmowy nawóz. Jest on również uniwersalny – dobrej jakości kompostu można użyć w każdej części ogrodu. Jakie korzyści wynikają z jego stosowania?
- Świetnie użyźnia glebę, wzbogacając ją w próchnicę.
- Zawiera wiele mikro- i makroelementów, czyli składników odżywczych niezbędnych roślinom. Stosowanie kompostu przekłada się więc na zdrowe i duże plony.
- Umożliwia też zagospodarowanie odpadów kuchennych czy ogrodowych.
- Jest całkowicie darmowy.
- W kompostowniku zutylizujemy problematyczne odpady, na przykład gałęzie czy opadłe z drzew liście.
- Zimą nie będziemy musieli inwestować w agrowłókninę, bowiem jako ściółka idealnie sprawdzi się kompost.
Skąd pozyskać składniki na kompost? Odwiedź te miejsca
Kompostownika nie możemy traktować jak śmietnika. Z tego względu nie wrzucamy do niego między innymi zadrukowanego papieru, odchodów zwierzęcych czy mięsa. Pełnowartościowy kompost będzie za to pełen przeróżnych resztek roślinnych, ale też zrębków, skorupek jaj czy fusów z kawy. Wiele gmin ma swoje punkty, z których możemy za darmo wziąć gotowy nawóz. Nie jest to jednak idealne rozwiązanie – nie wiemy, jaki jest jego skład. Skąd więc brać składniki na kompost? Oto kilka propozycji.
Zajrzyjmy do lokalnych restauracji, kawiarni, warzywniaków czy sklepików spożywczych. Z pewnością po całym dniu pracy w miejscach tych produkuje się wiele odpadów, w tym resztki roślinne, fusy z kawy, skorupki jajek i inne. Trzeba jednak poprosić, aby w naszych składnikach na kompost nie znalazło się mięso albo inne odpadki, których nie można użyć do produkcji nawozu.
Warto też obserwować, co dzieje się z dekoracjami z roślin po lokalnych, wiejskich wydarzeniach i imprezach. Często organizatorzy wyrzucają resztki, na przykład: kostki słomy, łęty kukurydziane, dynie. Możemy więc poprosić o podzielenie się tymi materiałami idealnymi do kompostowania. Warto zapukać również do drzwi sąsiadów – z pewnością oddadzą nam jakieś resztki kuchenne i ogrodowe, zwłaszcza gdy sami nie mają kompostu.
Jeżeli w okolicy znajduje się firma zajmująca się projektowaniem i zagospodarowywaniem terenów zielonych, to również tam możemy poprosić o potrzebne nam materiały. Na pewno uzyskamy wiele resztek różnych roślin i zrębki. Udajmy się też do stadniny koni, jeśli taka jest umiejscowiona w pobliżu. Tam uzyskamy dobrej jakości obornik. Jeśli sami nie mamy zwierząt gospodarskich, warto udać się do zaprzyjaźnionego rolnika. Obornik znacząco użyźnia kompost. Właściciele dużych sadów z kolei często mają problem z wieloma opadłymi z drzew owocami, które już nie nadadzą się do sprzedaży. Poprośmy o ten materiał, aby dodać go do kompostu. Na koniec sprawdzajmy też lokalne składy drewna, skąd pozyskamy trociny.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements
Źródło: Youtube/Ogrodnictwo Intuicyjne – Permakultura TV