Obcinanie liści piwonii to konieczny zabieg pielęgnacyjny
Bardzo ważne w pielęgnacji piwonii jest obcinanie jej liści. Nie należy tego robić jednak zaraz po przekwitnięciu rośliny, gdyż powinny one pozostać przez cały sezon wegetacyjny. Są bardzo istotne w procesie fotosyntezy, w którym roślina pozyskuje niezbędne składniki odżywcze. Na bieżąco usuwamy z piwonii wyłącznie przekwitnięte kwiatostany oraz pąki, które już nie zdążą się rozwinąć. Gdy jednak zauważymy, że roślinę poraziła jakaś choroba, musimy koniecznie usunąć pojedyncze liście bądź pędy i pozbyć się ich. Pamiętajmy, aby nie kompostować zainfekowanych części rośliny.
Kiedy więc należy obciąć liście piwonii? Czas na to nadejdzie wtedy, gdy zaczną brunatnieć i zasychać. Ten proces zachodzi już w połowie września, gdy tylko zaczną się zimniejsze noce. Gdy zeschnięte liście obetniemy jesienią, to jeszcze przed zimą pędy zdążą zdrewnieć. Dzięki temu nie zostaną uszkodzone w wyniku mrozów. Może jednak zdarzyć się, że wrzesień będzie wyjątkowo ciepłym miesiącem w roku. W tym przypadku liście zaczną brązowieć dopiero w październiku i to wtedy wykonujemy zabieg cięcia.
Cięcie wykonujemy wyłącznie ostrym i zdezynfekowanym narzędziem – nożem bądź sekatorem. Dzięki temu nie przeniesiemy na roślinę żadnych chorób czy szkodników. Nie używajmy nożyc, aby nie zmiażdżyć pędów piwonii. Nie musimy smarować przyciętych końcówek ogrodniczą maścią. Liście należy przyciąć na wysokość około 5-6 cm.
Dlaczego na zimę przycinamy liście piwonii?
Obcięcie liści piwonii po sezonie wegetacyjnym nie tylko wspomoże roślinę w przezimowaniu. Dodatkowo odciąży ją i odmłodzi. W listopadzie warto również przykryć podcięte kłącza rośliny świeżą gnojówką bądź obornikiem. Możemy zastosować właściwie każdy rodzaj tego organicznego nawozu. Obornik nie tylko zabezpieczy piwonię przed niskimi temperaturami, ale również odżywi ją. Gdy śnieg zacznie topnieć, a z nieba będzie padać wiosenny deszczyk, do gleby uwolnią się drogocenne substancje z obornika. Wówczas ziemia zostanie użyźniona, a piwonia – intensywnie dokarmiona. W pełni lata roślina będzie gotowa do dalszego rozwoju, a na jej łodygach pojawi się mnóstwo kwiatów.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements