StoryEditorOgród

Jak założyć lub zmienić swój ogród, aby stał się kolorową spiżarnią?

Ogrodnictwo to wyjątkowa pasja, której efekty są nie tylko piękne, ale także pożyteczne. Prócz kwitnących kwiatów i zadbanych roślin może bowiem dawać smaczne i zdrowe plony. Jeśli chcesz coś zmienić w swoim ogrodzie, rozważ zamienienie go w jadalny krajobraz. O czym trzeba pamiętać?

Zostań architektem krajobrazu w swoim ogrodzie

Tworzenie tzw. jadalnych krajobrazów opiera się na operowaniu zmysłowymi doświadczeniami. Taki ogród musi w pierwszej kolejności oddziaływać na zmysł wzroku swoimi barwami i formami. Następnie powinien apelować do węchu, a wreszcie – do smaku. Powinien więc być dobrze przemyślany, ale w tym projekcie pozostaje bardzo dużo miejsca na fantazję autora.

Planowanie jadalnego krajobrazu należy zacząć od dokładnej obserwacji terenu, na którym chcemy go umieścić. Należy zwróć uwagę na nasłonecznienie, glebę, nawodnienie i ewentualne nierówności w ogrodzie. Jeśli rosną tam już kwiaty czy zioła, ich wymagania będą stanowiły dla nas podpowiedź. Są to bowiem czynniki, które zadecydują o tym, gdzie posadzić konkretne warzywa i owoce. Warto zadbać o to, by równomiernie rozprowadzić na grządkach dobrej jakości organiczną glebę i ewentualnie wzbogacić ją domowym kompostem.

Planowanie jako klucz do efektownego ogrodu

Planując jadalny krajobraz w swoim ogrodzie, musimy także podjąć decyzję co do rozłożenia grządek. Może on być symetryczny, asymetryczny lub łączyć oba układy, jednak niezależnie od tego warto pamiętać o odpowiednich szerokościach grządek i ścieżek.

image

Przy niewielkim nakładzie sił i środków można zmienić swój ogród w kolorową spiżarnię.

FOTO: Pexels
Kolejnym krokiem jest rozplanowanie roślin pod kątem wyglądu i produktywności, rozłożonych w czasie. Jadalny krajobraz powinien bowiem robić wrażenie oraz zaopatrywać stół nie tylko latem, ale od wczesnej wiosny do jesieni. Trzeba więc uwzględnić nasadzenia uzupełniające, które pozwolą uzyskiwać regularne plony.

Jeżeli jadalny krajobraz to nasze pierwsze podejście do własnej uprawy jadalnych roślin, pozostaje jeszcze jedna ważna decyzja do podjęcia: czy będzie to uprawa ekologiczna czy konwencjonalna. Wielu ogrodników decyduje się stosować w ogrodzie środki ochrony roślin, ponieważ pozwalają im zadbać o plony. Równocześnie jednak mają wpływ na to, co trafia do gleby.

Kiedy zacząć siewy?

Do połowy maja w ogrodzie można zasiać np. sałatę, rukolę, rzodkiewkę czy jarmuż. Jeśli boimy się, że warzywa nie wykiełkują, można nieco wpłynąć na proces, kupując gotowe sadzonki. W połowie miesiąca zaś możemy zająć się sadzeniem pomidorów, papryki, bakłażana, cukinii i bazylii – tutaj także można wykorzystać sadzonki.

Co zasadzić w takim ogrodzie?

Ogrodnicy, którzy zajmują się planowaniem krajobrazów jadalnych, podpowiadają, by w tego typu ogrodzie postawić na rodzime gatunki. Jednak nie jest to warunek konieczny. Wszystkie warzywa i owoce, które dobrze znoszą lokalne warunki pogodowo-klimatyczne, sprawdzą się w takim pejzażu. Mogą to być na przykład:

owoce i jagody: truskawki, maliny, jagody, jabłka, gruszki, brzoskwinie lub dowolne ulubione owoce lub jagody w klimacie umiarkowanym;

zioła: rozmaryn, tymianek, mięta, szałwia, oregano, szczypiorek, bazylia, lawenda;

warzywa: boćwina, jarmuż, kapusta warzywna, marchew, groszek, fasola, sałata (różne kolory i kształty).

Ochrona przed szkodnikami

Nawet jeżeli decydujemy się całkowicie zrezygnować ze środków ochrony roślin w naszym ogrodzie, trzeba pamiętać o zabezpieczeniu się przed większymi szkodnikami, które chętnie skorzystają z owoców pracy ogrodnika. Warto zainwestować w ogrodzenie wokół grządek, które powinno powstrzymać zające, a jeśli będzie wystarczająco wysokie – nawet jelenie.

Część szkodników, które mogą zechcieć dobrać się do przydomowego ogródka, nie lubi zapachu niektórych ziół, w tym mięty i oregano. Można więc połączyć przyjemne z pożytecznym, włączając te rośliny do swojego jadalnego krajobrazu. Lepiej sadzić je w doniczkach, niż bezpośrednio w ziemi, ponieważ szybko się rozsiewają. Z kolei chcąc odstraszyć owady, możemy zasiać w ogrodzie nagietki i pietruszkę.

Ogrodnicy, którzy angażują się w uprawę własnych warzyw i owoców, twierdzą, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego. Życzymy udanego sezonu!

Zuzanna Ćwiklińska 
fot. Kampus Production/Pexels

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. maj 2024 18:57