Dlaczego warto wysiewać rośliny już w styczniu?
W styczniu siać możemy warzywa, zioła, owoce czy kwiaty. Dzięki temu już wczesną wiosną nasz ogród będzie pełen plonów, a balkon – kolorów. Ten miesiąc będzie więc czasem przygotowywania tak zwanych rozsad. W tym celu używamy skrzynek, wielodoniczek, doniczek torfowych czy nawet wytłoczek po jajkach. Aż do wiosny będziemy hodować tam młode rośliny, dopóki pogoda nie pozwoli na to, aby umieścić je w gruncie w miejscu docelowym. Szczególnie warto skupić się na tych gatunkach, których czas wegetacji jest najdłuższy. Dzięki temu nie będziemy musieli długo czekać na wzrost okazów.
Które rośliny wysiewamy w styczniu?
Styczeń i luty to dobry czas na wysiew warzyw. Warto rozważyć rozsadę:
- ogórka;
- papryki;
- pomidora;
- pora.
Zimą w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o rozsadę następujących gatunków:
- biała kapusta;
- brokuł;
- kalafior;
- kalarepa;
- karczoch;
- seler.
Jeżeli chcemy, aby już wczesną wiosną nasz ogród tonął w kwiatach, powinniśmy teraz zadbać o wysiew nasion w domu, w inspektach albo nawet w szklarni. Do gatunków, które warto zasiać już teraz, należą:
- begonia stale kwitnąca;
- heliotrop peruwiański;
- lobelia przylądkowa;
- pelargonia rabatowa i bluszczolistna;
- petunia (pikuje się ją dwukrotnie);
- szałwia błyszcząca;
- werbena ogrodowa;
- żeniszek meksykański.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements