StoryEditorCIĘCIE ROŚLIN OD LUTEGO DO MARCA

Kalendarz cięcia drzew i krzewów przed wiosną. Kiedy i jak to zrobić?

11.02.2023., 08:30h
Gdy chcemy roślinom w sadzie zapewnić zdrowy wzrost, a dodatkowo cieszyć się obfitymi plonami, powinniśmy regularnie przeprowadzać cięcie drzew i krzewów owocowych. Terminy tego zabiegu mogą różnić się, w zależności od wymagań poszczególnych gatunków. Kiedy możemy przeprowadzić cięcie i jak to zrobić?

Jak ciąć drzewa owocowe?

W przypadku młodych drzewek owocowych cięcie ograniczamy wyłącznie do formowania i kształtowania korony, bowiem w przypadku większych cięć możemy zahamować ich wzrost. Ze środka korony wycinamy gałęzie martwe, uszkodzone oraz te, które krzyżują się z sąsiednimi gałęziami.

W przypadku drzew kilkuletnich i starszych, a w szczególności jabłoni, gruszy i wiśni, należy wykonać silne cięcie, zwłaszcza gdy nie były przycinane od posadzenia. Zabieg pielęgnacyjny rozpoczynamy od wycięcia grubszych konarów korony. W ten sposób doprowadzimy światło słoneczne do jej środka. Czasem konieczne będzie usunięcie całego wierzchołka drzewa, co umożliwi obniżenie wysokości korony. Robimy to, gdyż drzewa niższe łatwiej chronić przed chorobami oraz szkodnikami czy dokonywać z nich zbioru owoców. Po wycięciu konarów należy przerzedzić pozostałe gałęzie. Wycinamy te, które rosną blisko siebie i zacieniają się wzajemnie, krzyżują się i ocierają. Pozbywamy się również gałęzi rosnących do środka korony.

Najważniejszy jest sposób wykonania cięcia. Od jego prawidłowego przeprowadzenia zależy szybkość gojenia się rany i zmniejszenie ryzyka infekcji chorobowej. Powierzchnia po cięciu musi być jak najbardziej gładka. Prawidłowa technika to więc podstawa.

Gałęzie przycinamy tuż za obrączką, a więc miejscem przynasadowego zgrubienia, bądź tuż za miejscem rozwidlenia. Gdy dokonamy cięcia zbyt daleko, przyczynimy się do pozostawienia zamierających części, których trzeba będzie i tak pozbyć się w przyszłości. Pędy skracamy natomiast tuż za zdrowym pąkiem. Powierzchnia cięcia powinna być nachylona ku nasadzie pod kątem 45°. Pamiętajmy jednak, że nowe gałęzie będą wyrastać w tym kierunku, z którego wyrasta pąk. Dlatego unikajmy cięcia do wnętrza korony, gdyż gałęzie będą w przyszłości wzajemnie krzyżować się i nadmiernie zagęszczać koronę drzewka.

Jakie rośliny należy przyciąć przed wiosną?

Zimą, od lutego do marca, przycinamy mrozoodporne drzewa oraz krzewy: jabłonie, grusze, agrest oraz porzeczki. Robimy to w dni suche i bezdeszczowe, gdy temperatura na zewnątrz jest dodatnia. Pamiętajmy, aby ten zabieg wykonać wtedy, gdy minie już ryzyko wystąpienia dużych mrozów. W podobnym terminie tniemy leszczynę pospolitą, jagodę kamczacką, pigwę oraz świdośliwkę.

W przypadku niektórych gatunków roślin zalecane jest kilka rodzajów cięcia w różnych terminach. Cięcie jabłoni, które ma na celu prześwietlenie i formowanie korony drzewa, wykonujemy pod koniec zimy. Gdy jednak chcemy usuwać delikatne młode pędy, które wyrastają pionowo ku górze, powinniśmy zrobić to latem. Również maliny można przyciąć w końcówce zimy, jeżeli zaniechaliśmy cięcia na przełomie października i listopada. Dotyczy to jednak wyłącznie malin jesiennych (powtarzających).

Także winorośl przycinamy pod koniec zimy. Należy jednak wiedzieć, że przedwcześnie przycięta, roślina ta może przemarznąć. Jeżeli jednak opóźnimy cięcie do wiosny, narazimy winorośl na wyciek soków. Uzupełniające cięcie tej rośliny wykonuje się latem, dzięki czemu skorygujemy wzrost młodych i miękkich pędów.

Orzech włoski przycinamy tradycyjnie od połowy lutego do końca marca. W tym czasie jednak z ran po cięciu może wyciekać spora ilość soków, co utrudnia zabliźnienie się ran, a dodatkowo sprzyja infekcjom chorobowym. Dlatego niektórzy cięcie tego drzewa wykonują dopiero na przełomie maja i czerwca.

  • Agrest – w połowie lutego i w marcu wycinamy pędy 4-letnie i starsze.
  • Borówka wysoka – w połowie lutego i w marcu wycinamy pędy najstarsze.
  • Cytryniec – w lutym-marcu prześwietlamy krzewy zbyt zagęszczone.
  • Grusza – tniemy od lutego do marca.
  • Jabłoń – podstawowe cięcie wykonujemy od lutego do marca.
  • Jagoda kamczacka – od lutego do połowy marca odmładzamy co 5 lat.
  • Jeżyna – w lutym i marcu wycinamy pędy przemarznięte.
  • Leszczyna – przed wiosną wycinamy grube, już nie owocujące pędy.
  • Malina jesienna (powtarzająca) – jeżeli nie przycięliśmy jej jesienią, robimy to opcjonalnie w lutym lub marcu.
  • Orzech włoski – w lutym lub marcu wybieramy dzień, w którym nie będą cieknąć soki. Musimy więc najpierw wykonać cięcie próbne.
  • Pigwa – przycinamy w lutym-marcu.
  • Porzeczka – przycinamy od lutego do marca.
  • Śliwa – odmiany późne przycinamy od połowy marca.
  • Świdośliwka – przycinamy od lutego do marca.
  • Winorośl – cięcie podstawowe wykonujemy na przełomie lutego i marca.
  • Żurawina – starsze rośliny w celu odmłodzenia ścinamy tuż nad ziemią w lutym bądź w marcu.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 14:51