StoryEditorPORADY OGRODNICZE

Naturalne nawozy dla roślin doniczkowych – co i jak stosować?

25.08.2022., 13:30h

Jeżeli masz problem ze szkodnikami bądź po prostu chcesz wzmocnić swoje doniczkowe rośliny, sięgnij po naturalne rozwiązania. Wiele produktów, które znajdują się praktycznie w każdym domu, idealnie nadaje się na nawóz. Zanim więc sięgniesz po chemiczne preparaty, wypróbuj domowe sposoby.

Czosnek

Czosnek skutecznie pomaga w ochronie roślin – zwalcza bakterie i chorobotwórcze grzyby, a także odstrasza insekty i szkodniki. Z czosnku można przygotować wywar, którego minusem będzie jednak dość przykry zapach. Do przygotowania tego wywaru potrzebne będzie 5 rozgniecionych ząbków czosnku. Zalewamy je 1 l wody i gotujemy na małym ogniu przez około 20 min. Po tym czasie pozostawiamy do ostudzenia.

Wywar ten można stosować zwłaszcza do oprysków przeciw mszycom oraz przędziorkom. Dobrze sprawdzi się również jako ochrona przeciwko chorobom grzybowym. Wywar taki odkazi także podłoże, zapobiegnie powstawaniu pleśni oraz atakowi ziemiórek. Stosujemy go co kilka lub kilkanaście dni – w zależności od potrzeb.

Cynamon

Również cynamon pomoże w pielęgnacji roślin. Oprysk z tej aromatycznej przyprawy pomoże nie tylko zwalczać choroby grzybowe roślin, ale także ułatwi pozbycie się pleśni w ziemi. Warto więc glebę oprószyć cynamonem i lekko przemieszać. Oprysk z tej przyprawy przygotowujemy, zalewając 3-4 łyżeczki cynamonu 1 l wody. Wywar zostawiamy na 12 godzin. Stosować go należy raz lub dwa razy w tygodniu.

Co ciekawe, cynamon pomoże także na uszkodzenia mechaniczne rośliny, takie jak złamany pęd czy korzeń. Takie miejsce wystarczy posypać cynamonem – zapobiegnie to zakażeniu i rozwojowi chorób w okolicy uszkodzenia. Cynamon korzystnie wpływa także na rozwój systemu korzeniowego rośliny.

Skorupki jajek

Skorupki jaj zawierają sporą ilość wapnia. Należy je więc stosować tylko do zasilania tych roślin, które tolerują glebę o zasadowym bądź obojętnym odczynie. Wśród roślin doniczkowym są to np. grubosze, palmy, lawenda, oleander czy sansewierie.

Aby przygotować nawóz ze skorupek jaj, należy je wysuszyć i zetrzeć na proszek. Można go wówczas dosypać do podłoża rośliny. Dobrym pomysłem będzie także zalanie skorupek wodą i pozostawienie na kilka dni – takim nawozem w płynie podlewamy rośliny co 2 tygodnie.

Drożdże piekarskie

Zasilanie roślin zwykłymi drożdżami piekarskimi wspomoże system korzeniowy oraz umożliwi intensywniejsze przyswajanie składników z gleby. Drożdże bogate są bowiem w wiele minerałów i witamin niezbędnych dla prawidłowego rozwoju roślin.

Aby przygotować nawóz z drożdży niefermentowanych, należy rozdrobnić 100 g świeżych drożdży i zalać je 10 l wody. Po godzinie nawóz powinien być gotowy do użytku. Możemy nim podlewać nie tylko rośliny doniczkowe, ale także ogrodowe. Trzeba jednak pamiętać, aby nie robić tego częściej niż co dwa tygodnie.

Skórki z bananów

Skórka z bananów dostarczy roślinom przede wszystkim potasu i fosforu. Te pierwiastki ważne są zwłaszcza dla prawidłowego kwitnienia. Nawóz ze skórek można stosować do różnych roślin, trzeba jednak pamiętać, aby były dokładnie umyte, bowiem banany pokryte są wieloma substancjami chemicznymi.

Nawóz ze skórek bananów można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na zalaniu skórki 1 l wody i odstawieniem w ciemne miejsce na około dobę. Powstały płyn rozcieńczamy wodą w proporcji 1:1 i podlewamy rośliny. Drugi sposób wymaga oczyszczenia skórki banana z miąższu i wysuszenia jej, a następnie zmielenia na proszek. Później należy zmieszać go z górną warstwą ziemi w doniczce. Stosujemy około 1 łyżeczkę na 3 tygodnie.

Fusy z herbaty

Fusy z herbaty mają lekko kwaśny odczyn – idealnie nadają się do pielęgnacji roślin lubiących kwaśne bądź obojętne podłoże. Są szczególnie polecane dla paproci. Trzeba jednak wiedzieć, aby używać fusów z herbat naturalnych (zielonych, białych lub czarnych) – unikać należy herbat aromatyzowanych oraz smakowych. Fusy powinny pochodzić z naparów niesłodzonych oraz bez dodatków (np. mleka).

Fusy z herbaty poprawiają jakość ziemi – dostarczają próchnicy i umożliwiają zachowanie wilgotności ziemi. Można je wymieszać z podłożem rośliny lub przygotować wyciąg do podlewania – w tym celu zalewamy fusy letnią wodą i pozostawiamy na kilkanaście godzin.

Fusy z kawy

Fusy z kawy zawierają sporo potrzebnych roślinom pierwiastków, takich jak azot, potas, fosfor czy magnez. Musimy pamiętać, że mają one lekko kwaśny odczyn, dlatego stosujmy je do tych roślin, które lubią kwaśne podłoże. Mogą to być m.in.: skrzydłokwiaty, paprocie, anturium, azalie czy trzykrotki.

Fusy z kawy można przemieszać z ziemią w doniczce, ale warto także podlewać rośliny specjalną odżywką. W celu jej przygotowania łyżkę stołową fusów z kawy zalewamy 0,5 l wody. Tę substancję stosujemy co tydzień bądź dwa tygodnie. Nie należy stosować jednak fusów z kawy jako jedynego nawozu, a także nawozić nimi sadzonek i rozsad, ponieważ fusy hamują kiełkowanie roślin.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Trzeba wiedzieć przede wszystkim, że każda roślina ma swoje wymagania i z tego względu nie każdy środek będzie nadawał się do każdej rośliny. Zwracajmy uwagę przede wszystkim na substancje zmieniające odczyn podłoża. Poza tym środki domowe działają znacznie mniej radykalnie niż substancje chemiczne. Z tego względu nie należy zrażać się, jeżeli po pierwszym oprysku czy nawożeniu nie będzie widać spektakularnych efektów. Naturalne sposoby pielęgnacji cechują się tym, że trzeba je stosować systematycznie. Zwracajmy uwagę także na proporcje i nie zwiększajmy dawek, może to bowiem zaszkodzić naszym roślinom.

Kamila Berthold
Fot. Pexels

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 14:57