Jakie właściwości ma gnojówka z pokrzywy?
Nawóz z pokrzywy jest szczególnie polecany, gdyż ma zbawienny wpływ na kwiaty czy warzywa. Pokrzywa, najczęściej traktowana po prostu jako ogrodowy chwast, to bogactwo witamin oraz składników odżywczych. Taka gnojówka dostarczyć może naszym uprawom witaminy A, B, C oraz K, naturalne przeciwutleniacze, a także wiele pierwiastków: azot, potas, magnez, żelazo, wapń i krzem. Dodatkowo udowodniono, że pokrzywa ma właściwości lecznicze, dlatego wywary z niej są polecane również dla ludzi.
Gnojówka z pokrzywy może zdziałać cuda w naszym ogrodzie! Przede wszystkim oprócz dostarczenia odpowiednich składników odżywczych, przyspieszy wzrost roślin i poprawi ich kondycję. Ważny jest również fakt, że tak przygotowany nawóz wspomaga tworzenie się chlorofilu w zielonych częściach rośliny, co znacząco poprawia jakość upraw. Co ciekawe, często przyciąga bardzo pożyteczne, spulchniające glebę dżdżownice, jednocześnie zwalczając szkodniki takie jak: mszyce, przędziorki, tarczniki czy miseczniki. Ważną zaletą gnojówki z pokrzywy jest również zwalczanie różnych chorób roślin, między innymi mączniaka czy szarej pleśni.
Do jakich roślin stosować nawóz z pokrzywy?
Istnieje spora grupa roślin, dla których gnojówka z pokrzywy będzie stanowić idealne wzmocnienie. Będą to głównie:
- warzywa: pomidory, ogórki, papryki, dynie, cukinie, bakłażany, kalafiory, selery;
- krzewy owocowe: maliny, truskawki;
- rośliny ogrodowe: róże, iglaki, kwiaty rabatowe.
Pamiętajmy jednak, że nawóz z pokrzywy nie nadaje się do wszystkich roślin. Nie podlewajmy nim cebuli, czosnku, grochu, fasoli czy niektórych roślin ozdobnych: azalii, rododendronów lub wrzosów.
Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy?
Do przygotowania nawozu wybierajmy tylko młode egzemplarze pokrzywy – takie, które jeszcze nie zakwitły. Po zbiorze liście i łodygi rozdrabniamy i umieszczamy w sporym pojemniku, którym może być na przykład plastikowe wiadro. Następnie rośliny zalewamy wodą w proporcjach 10 l wody na 1 kg pokrzyw. Na koniec musimy już tylko przykryć pojemnik oddychającym materiałem, chociażby gazą. Zabezpieczy to naszą gnojówkę przed przedostawaniem się do środka zanieczyszczeń bądź owadów. Nasz specyfik musimy odstawić w nieco zacienione miejsce ogrodu. Zawartość pojemnika koniecznie co jakiś czas przemieszajmy. Kiedy będziemy mieli pewność, że gnojówka jest już gotowa do użycia? Stanie się to po około 14-20 dniach – wtedy woda powinna przybrać brunatny odcień, dodatkowo zniknie wytwarzająca się podczas fermentacji piana i bąbelki. Musimy jednak przygotować się na to, że zapach nawozu jest bardzo intensywny i niezbyt przyjemny.
Jak stosować gnojówkę z pokrzywy?
Nawożenie taką gnojówką stosujmy regularnie. Podlewajmy nasze uprawy w 2-3 tygodniowych odstępach, aż do końca sierpnia. Powstały w procesie fermentacji nawóz rozcieńczamy z wodą w proporcji 1:10 i bezpośrednio podlewamy rośliny. Ekologiczną gnojówkę z pokrzyw bez przeszkód możemy przechowywać nawet do końca lata.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements