Pestki awokado odstraszają mszyce? Koniecznie wypróbuj ten trik!
Oczywiście z pestek możemy spróbować wyhodować własne awokado. Nie jest to jednak zadanie łatwe, zwłaszcza dla początkujących ogrodników i miłośników zieleni. Aby jednak nie marnować sporych pestek, można przygotować z nich domowy środek odstraszający mszyce. Te owady potrafią wyrządzić spore szkody w ogrodach ozdobnych czy w warzywnikach. Szczególnie chętnie będą atakować pomidory, papryki, ogórki oraz truskawki. Te szkodniki bardzo szybko się rozprzestrzeniają, nie możemy więc dopuścić do inwazji mszyc w naszym ogrodzie.
Aby przygotować odpowiedni preparat odstraszający niechciane owady, wystarczy zetrzeć na ostrej tarce pestki awokado. Następnie odstawiamy powstałe resztki do wyschnięcia. Wykonanie tego zabiegu w odwrotnej kolejności będzie znacznie trudniejsze – bardzo suche pestki nie będzie łatwo zetrzeć na drobne fragmenty, gdyż staną się niezwykle twarde. Gdy starte pestki już odpowiednio wyschną, wystarczy wrzucić je do wrzącej wody. Gotujemy przez kilka minut, często mieszając. Na 1 litr wody wystarczy jedna pestka. Powstały roztwór pozostawiamy na około 12 godzin, a następnie przecedzamy. Mieszaninę, którą otrzymamy, musimy dodatkowo rozcieńczyć w wodzie w proporcjach 1:5. Domowym preparatem spryskujemy zainfekowane rośliny nie częściej niż raz w tygodniu.
Pestki z awokado nie tylko do pielęgnacji ogrodu!
Pestki awokado się niezwykle bogate w różnego rodzaju substancjeodżywcze i minerały. Zawierają w sobie antyoksydanty, a także spore ilości wapnia, magnezu, potasu czy luteiny. Z tego względu warto mielić bądź ścierać pestki tych owoców i pozostawić do wyschnięcia. Taki naturalny suplement diety dodawać możemy do dań czy przekąsek, na przykład do koktajli lub sałatek.
Inny sposób na wykorzystanie pestki z awokado dotyczy farbowania tkanin. Ten element owocu zabarwi ubrania na różne kolory – w zależności od sposobu użycia może to być barwa różowa, koralowa, łososiowa czy brzoskwiniowa. Aby w ten sposób użyć pestek, należy wraz ze skórkami owocu awokado gotować je w wodzie przez kilka godzin. Kiedy zauważymy, że przybrały różowy kolor, możemy zanurzyć naszą odzież w roztworze. Gdy chcemy uzyskać pożądany efekt, powinniśmy moczyć tkaninę przez minimum kilka godzin.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements