StoryEditorJESIENNE ZBIORY

Plony zbierane jesienią: jak przechowywać warzywa i owoce na zimę?

28.09.2022., 08:00h

Jesienią również można zbierać plony z sadu czy warzywnika. Późne odmiany owoców i warzyw często jemy na bieżąco, ale z pewnością część z nich chcielibyśmy przechować na później. Jak zrobić to w domowych warunkach? Gdzie trzymać jesienne owoce i warzywa?

Co można zebrać jesienią?

W warzywniku jesień to czas na wykopanie korzeni buraka ćwikłowego, selera, marchwi i pietruszki. Poza tym o tej porze roku wycinamy także główki kapusty głowiastej. Do połowy października należy zebrać dojrzałe i dorodne dynie, zarówno odmiany zwyczajnej, jak i olbrzymiej. Wczesny październik to także czas zbioru strąków fasoli tycznej, a także warzyw liściowych: sałaty kruchej i masłowej, naciowych odmian selera i buraka, szpinaku, endywii. Idealne do spożycia w tym okresie będą również: kapusta pekińska, liście jarmużu czy rzodkiewka. Pod koniec października i aż do listopada można zbierać plony pora późnego oraz kapusty brukselskiej.

A co zbierać w sadzie? Niektóre odmiany krzewów owocowych mogą dawać plony nawet do pierwszych przymrozków. Maliny czy jeżyny bezkolcowe będą owocować na tych pędach, które wyrosły w tym samym roku. Jeżeli chodzi o drzewa owocowe, to najdłużej możemy zbierać plony późnych odmian jabłoni, np. szarej renety czy jonagoldu. Do spożycia późną jesienią nadają się także grusze. Najpóźniejsze odmiany to konferencja oraz komisówka. Grusze i jabłonie wytrzymują spadki temperatur do -3°C. Podobnie jest ze śliwkami węgierkami. Chociaż po przymrozkach mają pomarszczoną skórkę, to zazwyczaj są znacznie słodsze od tych zebranych latem. Również owoce pigwy dojrzewają i miękną dopiero późną jesienią.

Krótkie przechowywanie i mrożenie warzyw i owoców zebranych jesienią

Najpierw zebrane plony należy dobrze oczyścić i przebrać. Wyrzucamy te, które są zwiędłe czy uszkodzone.

Jarmuż, sałata, endywia, burak liściowy oraz seler naciowy łatwo więdną i żółkną, a tym samym tracą walory smakowe oraz odżywcze. Z tego względu muszą być sukcesywnie zbierane i wykorzystywane jak najszybciej po zbiorze. Kalafior, brokuł czy rzodkiewkę możemy przechowywać przez tydzień lub dwa w lodówce. W tym celu przykryjmy je wilgotną ściereczką. Te warzywa można także zamrozić – wtedy utrzymają na dłużej swoje walory smakowe. Co jeszcze można mrozić? Na pewno koper, natkę pietruszki, paprykę czy ogórki na mizerię. Po zblanszowaniu będą nadawać się także fasolka szparagowa, szpinak czy brukselka.

Jak przechowywać warzywa korzeniowe zebrane jesienią?

Najprostszym sposobem przechowywania warzyw korzeniowych, takich ja buraki, chrzan, kapusta, marchew oraz pietruszka jest umieszczenie ich w piwnicy. Nie należy ich jednak myć po wykopaniu z ziemi. Najlepiej odciąć także od korzeni część nadziemną – będzie ona zabierała przeznaczonej do jedzenia części rośliny substancje odżywcze i wodę. Piwnica to pomieszczenie położone nisko i pod gruntem, co zapewnia zazwyczaj najchłodniejszą temperaturę w całym budynku. Nie ma więc konieczności wstawiania tam dodatkowego sprzętu chłodniczego. Optymalna temperatura przechowywania warzyw korzeniowych to od 1 do 4°C. Aby warzywa nie wyschły, dobrze je poukładać w skrzynkach oraz przysypać albo wilgotnym piaskiem albo folią polietylenową. Wyjątek stanowi kapusta – jej niczym nie przykrywamy.

Warzywa można także przechowywać w gruncie. Najpierw należy więc wykopać rowki w ziemi o głębokości od 20 do 50 cm. Umieszczamy tam warzywa i zasypujemy cienką warstwą ziemi, najlepiej piaszczystej. Na czas wyjątkowo niskich temperatur dobrze przykryć nasze warzywa warstwą słomy, a następnie – kolejną warstwą ziemi. W ten sposób można przechowywać marchew, pietruszkę, seler i kapustę.

A co z owocami?

Oczywiście najlepiej przechowywać je pod postacią przetworów. 

image

Plony zbierane jesienią: jak przechowywać warzywa i owoce na zimę?

FOTO: Envato Elements
Do zrobienia dżemów świetnie nadają się owoce derenia, pigwy czy gruszki. Z jabłek i śliwek zróbmy pyszne powidła, które można dodawać do deserów. Resztę owoców warto wykorzystać do nalewek czy prozdrowotnych specyfików. Maliny czy jeżyny można natomiast mrozić. Pamiętajmy, aby do mrożenia przygotować jednak tylko jędrne owoce, inaczej z naszych mrożonek zrobi się papka.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 18:56