Pełnowartościowy kompost – co musi zawierać?
Kompost to idealny, ekologiczny nawóz, który użyźnia glebę. Używając go, nie ryzykujemy przenawożeniem. Aby był n pełnowartościowy, musimy używać elementów bogatych w składniki mineralne, a przy tym bezpiecznych dla środowiska. I tak 70-80% składników kompostu powinny stanowić różne odpadki organiczne, 10-20% kompostownika należy wypełnić nawozami organicznymi i mineralnymi, a 10%, czyli pozostałą część, musi stanowić ziemia.
Najczęściej popełniane błędy podczas kompostowania
Wielu ogrodników, zwłaszcza tych mniej doświadczonych, popełnia liczne błędy w kompostowaniu. Aby nasz kompost był w pełni wartościowy oraz korzystny dla upraw, powinniśmy unikać niektórych działań. Przede wszystkim nie wykorzystujmy resztek roślinnych, które są porażone przez choroby bądź zaatakowane przez szkodniki. Istnieje bowiem spore prawdopodobieństwo, że staną się źródłem zakażenia w kolejnych latach. Nie stosujmy również związków wapnia. Chociaż przyspieszają one rozkład substancji organicznej, to pozbawiają także kompost bardzo cennego azotu. Dodawanie na kompost nierozdrobnionego materiału również może być traktowane jako błąd, bowiem wydłuża to proces kompostowania. Gdy z kolei będziemy układać zbyt grube warstwy, ograniczymy dostęp powietrza do pryzmy.
Oto składniki na idealny kompost!
Istnieje wiele materiałów, które nadają się idealnie do kompostowania. Wymienić można:
- zdrowe resztki roślinne;
- skoszona trawa;
- resztki większości drzew i krzewów;
- chwasty, lecz pozbawione nasion i rozdrobnione;
- obierki owoców i warzyw (poza cytrusami);
- fusy po kawie i herbacie – także z filtrami;
- rozłożony kompost zeszłoroczny, który będzie pełnił funkcję aktywatora;
- rozdrobniona kora, wióry, trociny;
- muł i glony ze zbiorników wodnych;
- niezadrukowany papier czy tektura, lecz rozdrobione;
- popiół drzewny.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements