Jakie właściwości mają skorupki jaj?
Skorupki jajek zawierają wiele cenny składników, przede wszystkim wapń, który znacząco wzmacnia rośliny. Minerały znajdujące się w skorupkach pomagają regulować pH ziemi, niwelując jej kwaśny odczyn. Wystarcz rozgnieść je i wrzucić do doniczki z podłożem, przed zasadzeniem konkretnej rośliny. Później można nasze kwiaty pokojowe posypywać zmiksowanymi skorupkami. Ważne jednak, aby nasz cudowny proszek stosować z umiarem.
Skorupki pomogą także w odstraszeniu szkodników, zwłaszcza ślimaków. Rozgniatamy pozostałości jajek i rozsypujemy wokół rabat i grządek. Niepożądanym gościom w naszych ogrodach nie przypadnie do gusty tekstura skorupek.
Jednak najważniejszą zaletą skorupek po jajkach jest możliwość zrobienia z nich nawozu. Możemy przygotować go na dwa sposoby. Pierwsza metoda polega na wsypaniu pokruszonych skorupek do butelki i zalaniu ich gotującą się wodą. Mieszaninę odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni. Drugi sposób opiera się na zmieleniu skorupek, a następnie osuszeniu ich w piekarniku. Powstałym proszkiem wystarczy posypać ziemię dookoła rośliny w doniczce.
Dla jakich roślin będzie idealny nawóz ze skorupek jaj?
Pamiętajmy, że nawóz ze skorupek jajek jest polecany wyłącznie dla tych gatunków roślin, które preferują gleby o odczynie zasadowym. Będą to przykładowo:
- cukinia;
- fasola;
- kapusta;
- pomidor;
- winogrono.
Oraz (z roślin ozdobnych):
- ciemiernik;
- cyprys;
- dereń;
- lawenda;
- paproć.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements