StoryEditorSÓL KUCHENNA W OGRODZIE

Wykorzystaj sól nie tylko w kuchni, ale też w ogrodzie! Jakie ma właściwości?

24.08.2023., 08:00h
Sól używana jest w każdej kuchni do większości dań. Nie tylko nadaje potrawom smak, ale jest także substancją konserwującą. Okazuje się, że sól możemy z powodzeniem zastosować także w pielęgnacji ogrodu. Jak działa sól na rośliny? Jak wykorzystać ją jako nawóz dla warzyw?

Właściwości soli

Sól to nie tylko przyprawa, ale także substancja przedłużająca przydatność pożywienia do spożycia. Uczestniczy ona również w regulacji gospodarki wodnej organizmu, optymalizuje ciśnienie krwi oraz utrzymuje właściwą równowagę kwasowo-zasadową w ciele. Sól można jednak wykorzystywać nie tyko do gotowania. W sprzątaniu przyda się, gdyż ma właściwości czyszczące oraz ścierne. Absorbuje wodę, a przy tym utrudnia rozwój bakterii i drobnoustrojów. Sól jest szeroko stosowana także w kosmetyce. A w ogrodnictwie? To uniwersalny środek, który możemy wykorzystać na różne sposoby.

Sól w ogrodzie – jak ją wykorzystać?

Aby zapewnić sobie spore plony czosnku – zarówno zimowego, jak i jarego, należy zabezpieczyć ząbki przed posadzeniem. Gdy zaniechamy tej czynności, z pewnością główki czosnku będą niewielkie i marne. Aby odpowiednio zabezpieczyć czosnek, rozpuśćmy w 3 litrach ciepłej wody łyżkę soli kuchennej. W takiej cieczy moczymy ząbki czosnku przez kilkanaście minut, a później dokładnie je suszymy. Teraz już wystarczy posadzić je na grządkach. W ten sposób uniemożliwimy wnikanie chorób grzybowych w głąb rośliny.

W uprawie buraków sól może zdziałać cuda – wystarczy nawozić te warzywa słoną wodą. Taka mieszanina przyspieszy wzrost buraków, ponieważ zawiera azot i fosfor. Dodatkowo będzie chronić uprawy przed wieloma szkodnikami, w tym mszycami i ślimakami. Wystarczy przygotować roztwór soli. W tym celu rozpuszczamy łyżeczkę przyprawy w 10 litrach wody. Takim nawozem podlewamy buraki 2 lub 3 razy w sezonie, pamiętając, aby nie przesadzać z tym zabiegiem, bowiem nadmiar soli może okazać się szkodliwy dla roślin.

Cebula często pada ofiarą ataków chorób i szkodników. I dlatego przyda nam się sól, która działa jako środek grzybobójczy i likwidujący szkodniki. Wystarczy przygotować odpowiedni roztwór. Do 10 litrów wody dodajemy 30 g soli zwykłej oraz 30 g soli jodowanej. Następnie do mieszaniny wlewamy łyżkę amoniaku. Dokładnie mieszamy. Później tak przygotowanym nawozem podlewamy grządki. Czynność powtarzamy po 3 tygodniach, lecz już bez dodatku amoniaku.

Roztwór soli pomoże również w uprawie marchwi. Sól umożliwia temu warzywu lepsze przyswajanie składników odżywczych z gleby. Wystarczy wsypać 1-2 łyżeczki chlorku sodu do 10 l ciepłej wody. Czekamy, aż sól się rozpuści, możemy zamieszać. Następnie podlewamy nasze uprawy, pamiętając o tym, aby podłoże marchwi uprzednio zwilżyć. Gdy tego nie zrobimy, sól może zaszkodzić roślinie.

Kamila Berthold
Fot. Pixabay

Źródło: deccoria.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 02:25