Właściwości soli
Sól to nie tylko przyprawa, ale także substancja przedłużająca przydatność pożywienia do spożycia. Uczestniczy ona również w regulacji gospodarki wodnej organizmu, optymalizuje ciśnienie krwi oraz utrzymuje właściwą równowagę kwasowo-zasadową w ciele. Sól można jednak wykorzystywać nie tyko do gotowania. W sprzątaniu przyda się, gdyż ma właściwości czyszczące oraz ścierne. Absorbuje wodę, a przy tym utrudnia rozwój bakterii i drobnoustrojów. Sól jest szeroko stosowana także w kosmetyce. A w ogrodnictwie? To uniwersalny środek, który możemy wykorzystać na różne sposoby.
Sól w ogrodzie – jak ją wykorzystać?
Aby zapewnić sobie spore plony czosnku – zarówno zimowego, jak i jarego, należy zabezpieczyć ząbki przed posadzeniem. Gdy zaniechamy tej czynności, z pewnością główki czosnku będą niewielkie i marne. Aby odpowiednio zabezpieczyć czosnek, rozpuśćmy w 3 litrach ciepłej wody łyżkę soli kuchennej. W takiej cieczy moczymy ząbki czosnku przez kilkanaście minut, a później dokładnie je suszymy. Teraz już wystarczy posadzić je na grządkach. W ten sposób uniemożliwimy wnikanie chorób grzybowych w głąb rośliny.
W uprawie buraków sól może zdziałać cuda – wystarczy nawozić te warzywa słoną wodą. Taka mieszanina przyspieszy wzrost buraków, ponieważ zawiera azot i fosfor. Dodatkowo będzie chronić uprawy przed wieloma szkodnikami, w tym mszycami i ślimakami. Wystarczy przygotować roztwór soli. W tym celu rozpuszczamy łyżeczkę przyprawy w 10 litrach wody. Takim nawozem podlewamy buraki 2 lub 3 razy w sezonie, pamiętając, aby nie przesadzać z tym zabiegiem, bowiem nadmiar soli może okazać się szkodliwy dla roślin.
Cebula często pada ofiarą ataków chorób i szkodników. I dlatego przyda nam się sól, która działa jako środek grzybobójczy i likwidujący szkodniki. Wystarczy przygotować odpowiedni roztwór. Do 10 litrów wody dodajemy 30 g soli zwykłej oraz 30 g soli jodowanej. Następnie do mieszaniny wlewamy łyżkę amoniaku. Dokładnie mieszamy. Później tak przygotowanym nawozem podlewamy grządki. Czynność powtarzamy po 3 tygodniach, lecz już bez dodatku amoniaku.
Roztwór soli pomoże również w uprawie marchwi. Sól umożliwia temu warzywu lepsze przyswajanie składników odżywczych z gleby. Wystarczy wsypać 1-2 łyżeczki chlorku sodu do 10 l ciepłej wody. Czekamy, aż sól się rozpuści, możemy zamieszać. Następnie podlewamy nasze uprawy, pamiętając o tym, aby podłoże marchwi uprzednio zwilżyć. Gdy tego nie zrobimy, sól może zaszkodzić roślinie.
Kamila Berthold
Fot. Pixabay
Źródło: deccoria.pl