Krok 1: Wybieramy miejsce
Gdy zakładamy własny warzywnik, najważniejszym krokiem jest wybór odpowiedniej lokalizacji. Najlepiej, aby nasz ogródek warzywny był oddalony od ruchliwych ulic, gdyż spaliny, a zwłaszcza zawarte w nich szkodliwe substancje, mogą negatywnie wpływać na rośliny. Lokalizacja ogródka powinna charakteryzować się sporym nasłonecznieniem. Dobry dostęp do światła słonecznego wpłynie na szybszy wzrost roślin, a dodatkowo polepszy smak plonów i zwiększy ich wartości odżywcze. Grunt pod warzywnik powinien być płaski, gdyż zapewnia to lepsze nawodnienie. Aby rośliny mogły się dobrze rozwijać, wybierzmy także miejsce osłonięte od wiatru.
Krok 2: Przygotowujemy glebę
Kolejny krok to przygotowanie odpowiedniej jakości gleby pod nasze uprawy. Powinna być ona żyzna, przepuszczalna i próchnicza. Najlepszym rozwiązaniem będzie ziemia piaszczysto-gliniasta. Pamiętajmy, że zbyt kwaśne pH gleby (poniżej 5,5), będzie niekorzystne. W przypadku zbyt kwaśnej ziemi, przed założeniem warzywnika zastosujmy nawóz wapniowo-magnezowy. Gdy natomiast gleba nie jest zbyt żyzna, powinniśmy wzbogacić ją materią organiczną – obornikiem bądź kompostem. Ważnym krokiem jest również spulchnienie gleby. Dość głęboko ją przekopujemy i rozluźniamy, dzięki czemu łatwiejsze będzie pobieranie wody i składników odżywczych przez rośliny. Bardzo ważne jest też usunięcie z terenu naszego przyszłego warzywnika wszelkich chwastów, kamieni czy pozostałości korzeni.
Krok 3: Planujemy uprawę
Gdy planujemy warzywnik w ogrodzie, musimy wziąć pod uwagę płodozmian roślin oraz zasady korzystnego i niekorzystnego sąsiedztwa określonych gatunków. Poza tym zwróćmy uwagę na wymagania poszczególnych roślin, terminy wysiewu oraz czas zbioru. W przypadku braku doświadczenia w uprawie roślin, wybierajmy te warzywa, które są najłatwiejsze w uprawie: rzodkiewkę, ogórki, sałatę, pietruszkę, koper, rukolę, fasolkę szparagową, dynię, cukinię czy większość ziół. Pamiętajmy również, aby wyznaczyć grządki przed wysiewem. Musimy mieć swobodę w poruszaniu się pomiędzy nimi, zwłaszcza gdy ogródek jest dosyć duży. Najłatwiej będzie podzielić warzywnik na zagony poprzedzielane ścieżkami.
Krok 4: Wysiewamy i sadzimy warzywa
Pamiętajmy, aby przystąpić do sadzenia lub siewu w najbardziej optymalnym dla roślin terminie. Najczęściej wysiewa się wtedy, gdy ma się pewność, że minęły przymrozki. Nasiona siejemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zaczną kiełkować, należy je przerwać, a więc usunąć część tych malutkich roślin. Robimy to, aby nie rosły zbyt gęsto.
Krok 5: Pielęgnujemy warzywnik
Ostatni etap to właściwa pielęgnacja warzyw. Tuż po wysiewie zapewniamy nasionom odpowiednią ilość słońca i ciepła. Nie zapominajmy również o właściwym nawodnieniu. Konieczne będzie regularne podlewanie naszych grządek. Co jakiś czas do wody możemy dodać biohumus. Zasilajmy również od czasu do czasu warzywa kompostem bądź mineralnym nawozem. Niezbędne będzie regularne usuwanie chwastów. Wyrywajmy je z całą bryłą korzeniową. Zwracajmy także uwagę na różnego rodzaju szkodniki, które mogą spowodować znaczące straty w uprawach.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements
Źródło: deccoria.pl