StoryEditorPYSZNE POMIDORY

Dlaczego pomidory pękają? Jak zapobiec temu zjawisku?

14.07.2023., 08:00h
Większość z nas lubi pomidory. To soczyste owoce, które idealnie nadają się do kanapek, sałatek czy sosów. Nic dziwnego, że ogrodnicy chętnie sadzą lub sieją je w swoich warzywnikach. Krzewów tych trzeba jednak nieustannie doglądać. Czasem zdarza się, że plony pękają na roślinie. Jak temu zapobiec?

Co powoduje pękanie pomidorów na krzaku?

Chociaż pomidory z własnej hodowli są zdrowe i pyszne, to często nie wyglądają tak idealnie jak te sklepowe. Jeżeli na skórce owoców pojawiają się pęknięcia, oznacza to dosyć poważny problem w uprawie. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka. Pierwszą jest nieregularne dostarczanie odpowiedniej ilości wody. Pomidory uwielbiają regularne nawadnianie. Pomidor, który nie został wystarczająco podlany, a po czasie zostanie zalany znaczną ilością wody, pobierze jej sporą ilość i szybko zacznie się rozrastać. To spowoduje, że rosnąca wraz z owocem skórka zacznie pękać. Ten problem może także dotyczyć upraw zlokalizowanych poza szklarnią czy tunelem, bowiem obfite deszcze po długotrwałej suszy doprowadzą do zbyt gwałtownego pobierania wody przez roślinę.

Kolejny powód dotyczy ogławiania pomidorów. Jest to zabieg potrzebny, gdyż pobudza roślinę do zawiązywania owoców. Jednak gdy zdarzy się, że liści na krzaku pozostanie za mało, całą wodę pobieraną z gleby zaczną wchłaniać owoce. W ten sposób skórka popęka. Poprawne usuwanie wierzchołków pędów zakłada usunięcie wyłącznie niezbędnej liczby liści. Optymalnie pod każdym kwiatostanem powinno zostać od 3 do 5 liści.

Pękanie pomidorów może dotyczyć także niewłaściwych proporcji konkretnych pierwiastków. Nadmiar azotu, dostarczanego najczęściej w nawozach, przyczynia się do osłabienia i kruchości tkanek. W ten sposób wzrasta podatność owoców na spękania. Z kolei za mała zawartość potasu w roślinie może wynikać z wysokiego zasolenia gleby. Potas jest przecież tym składnikiem, który zapobiega pękaniu skórki pomidorów.

Ostatnim czynnikiem są duże skoki temperatur. Szczególnie niebezpieczne są różnice między dniem a nocą, co najczęściej zdarza się późnym latem i jesienią. Różnice wynoszące około 10-15°C i powyżej są już zagrożeniem dla naszych upraw, zwłaszcza dla odmian wrażliwych.

Jak zapobiegać pękaniu pomidorów na krzaku?

Warto zadbać o pomidory, aby owoce cieszyły nie tylko żołądek, ale także oko. Co więc należy zrobić, aby uniknąć pękaniu skórki pomidora? Przede wszystkim poleca się:

  • Regularne podlewanie krzaków, gdyż rośliny powinny mieć dostęp do stale wilgotnego podłoża. W ten sposób będą rosły równomiernie.  W przypadku dłuższej nieobecności warto zainwestować w system nawadniający.
  • Nie podlewać upraw gwałtownie i obficie po przyschnięciu ziemi. Nawadniamy stopniowo i wracamy do regularności w dostarczaniu wody.
  • Umieszczenie sadzonek w tunelu i szklarni, zwłaszcza przy większej hodowli pomidorów. W ten sposób ochronimy rośliny przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Nie będzie im na przykład grozić zalanie w przypadku deszczu ani złamanie w wyniku podmuchów silnego wiatru.
  • Ściółkować glebę, ponieważ ziemia pokryta słomą, suchą trawą czy drobnymi gałązkami dłużej zatrzymuje wilgoć. W okresach suszy woda tak szybko nie wyparuje z podłoża.
  • Racjonalne nawożenie, gdyż w przypadku pomidorów można bardzo łatwo zaszkodzić. Musimy pilnować zwłaszcza zawartości azotu i potasu w glebie. Potas i fosfor stosuje się w okresie dojrzewania owoców. W tym czasie unikamy natomiast nawozów z dużą zawartością azotu. Gnojówka z pokrzywy także nie będzie nadawać się do zasilania upraw w trakcie ich owocowania.
  • Dbanie o regulację temperatury, co dotyczy upraw w szklarni bądź w tunelu. Gdy temperatury zaczną się wahać, musimy zamykać drzwi do pomieszczeń z uprawami. Warto także rozważyć instalację systemu ogrzewania szklarni.
  • Rozsądne ogławianie pomidorów, ponieważ nie możemy odciąć zbyt dużej liczby liści. Same owoce pozostawione na krzaku będą narażone na bardzo silne promieniowanie słoneczne.

Opcjonalnie można również poszukać na rynku odmian pomidorów odpornych na pękanie. Są to między innymi: Baron F1, Rumba Ożarowska, Kmicic, Jawor, Koneser F1, Poranek, Tamaris F1.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 13:46