Jakie ziemniaki wybrać do przechowywania?
Aby nasze ziemniaki przetrwały długi czas, musimy do przechowywania wybrać tylko te, które są w dobrym stanie. Po zakupieniu kartofli powinniśmy chociaż pobieżnie je przejrzeć, bowiem jeśli jeden ziemniak będzie zepsuty, to spowoduje szybkie gnicie innych. Spleśniałe, zgniłe oraz kiełkujące okazy musimy od razu odrzucić. Usuwajmy także te, które mają widoczne uszkodzenia i przebarwienia oraz są miękkie. Ziemniaki, które chcemy magazynować, powinny być twarde i jędrne. Pamiętajmy, aby myć je dopiero przed spożyciem! Podczas przechowywania można je tylko delikatnie oczyścić z nadmiaru ziemi.
W czym przechowywać ziemniaki?
Ziemniaki najlepiej przechowywać w płóciennych bądź papierowych workach. Te materiały będą ułatwiały naszym plonom dostęp do powietrza. Nie będzie dobrym pomysłem umieszczenie ziemniaków w foliowych workach bądź plastikowych reklamówkach – w nich zaczną one szybciej gnić, a w konsekwencji spleśnieją.
Jeśli mamy sporo kilogramów ziemniaków, to możemy je umieścić w drewnianej skrzyni. Jeżeli w pomieszczeniu będzie panowała niska temperatura, warto nasze plony dodatkowo przykryć warstwą izolacyjną, na przykład kocem.
W jakich warunkach przechowywać ziemniaki?
Najlepsza temperatura na przechowywanie ziemniaków to 5-7° Celsjusza. W takich warunkach będą zdatne do spożycia przez około pół roku. W temperaturze wyższej, do 10° Celsjusza, ziemniaki będą dobre przez 3 miesiące. Im temperatura niższa, tym ziemniaki szybciej zmarzną, a ich bulwy nabiorą słodkiego smaku. Z kolei wyższa temperatura spowoduje zielenienie kartofli i puszczanie kiełków.
Również wilgotność powietrza ma ogromne znacznie – optimum wynosi 75-80%. Aby uniknąć pleśni, pomieszczenie należy regularnie przewietrzać. Dobrze, aby pojemnik lub opakowanie, w których przechowujemy ziemniaki, nie były szczelnie zamknięte – musimy pozwolić naszym plonom „oddychać”, inaczej szybko spleśnieją. Ziemniaki magazynujemy także w miejscu ciemnym. Działanie promieni słonecznych jest dla nich w tym przypadku niekorzystne.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements