Jakie powinny być warzywa przeznaczone do przechowywania?
Warzywa korzeniowe i bulwiaste, które chcemy przeznaczyć do przechowywania, muszą być zdrowe i jędrne. Powinny być również dobrze ukształtowane, wybarwione i dojrzałe. Pamiętajmy jednak, aby nie były one stare. Oczywiście przechowywane warzywa muszą być pozbawione jakichkolwiek śladów chorób i szkodników. Podczas zbiorów obchodźmy się z nimi delikatnie, starając się warzyw nie uszkodzić, nie obić i nie zadrapać. Dzięki temu będzie można dłużej je przechowywać.
Jak przechowywać warzywa korzeniowe?
Warunki wilgotne i chłodne są idealne do przechowywania warzyw korzeniowych. Pamiętajmy, aby marchew czy pietruszkę przechowywać bez naci. Burakom z kolei pozostawiamy około 1 cm łodygi. Selery ogołacamy nie tylko z naci, ale także z drobnych korzonków. Jak przechowywać te warzywa? Możemy je umieścić we wszelkiego rodzaju pojemnikach – drewnianych i plastikowych, a także w workach. Układamy je partiami i przesypujemy wilgotnym piaskiem. W ten sposób stworzymy im warunki podobne do tych, jakie panują w kopcu ziemnym.
Na dnie pojemnika najlepiej położyć największe korzenie, gdyż one najdłużej utrzymają jędrność. Drobne plony kładziemy na wierzchu. Przed wstawieniem warzyw do przechowalni, powinniśmy zadbać o ich schłodzenie. Należy to zrobić zwłaszcza wtedy, gdy podczas zbiorów temperatura przekraczała 10°C. Piasek, który nadmiernie wysechł podczas przechowywania, można zwilżyć delikatnie wodą za pomocą rozpylacza. Pamiętajmy, aby wodę rozpylać tylko bezpośrednio na piasek, a nie na warzywa!
Por jest natomiast bardzo wytrzymałym warzywem. Można go pozostawić na grządce na zimę lub trzymać w pojemniku z piaskiem na zewnątrz. W okresie największych mrozów należy jednak przykryć pojemnik z porami starym dywanem, kocem bądź grubymi kartonami.
Jak przechowywać rośliny bulwiaste?
W warunkach suchych i przewiewnych można przechowywać warzywa takie jak czosnek, cebula i szalotka. Przygotowując je do przechowywania, nie możemy pozbawiać ich główek całkowicie zewnętrznych liści! Zebrane z ziemi cebula i czosnek również powinny być odpowiednio schłodzone, zanim zostaną umieszczone w odpowiednim pomieszczeniu na zimę. To sprawi, że warzywa te wytworzą dodatkową łuskę ochronną. Przechowujemy je w pomieszczeniu, w którym temperatura powietrza wynosi około 20°C. Dobrze nada się więc piwnica czy strych. W miejscu przechowywania musi być dobra cyrkulacja powietrza. Cebulę czy czosnek można także pozaplatać w warkocze i powiesić bądź trzymać w siatkach.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements