Jesienny zbiór – które warzywa można przechowywać zimą?
Pamiętajmy, że właściwe przechowywanie warzyw to także dobór odpowiednich egzemplarzy. Nie mogą one być porażone przez choroby czy szkodniki, bowiem w łatwy sposób zaraza przeniesie się na inne okazy, czyniąc je niezdatnymi do spożycia. Przechowujemy więc wyłącznie warzywa zdrowie i nieuszkodzone.
Konieczny jest także wybór odpowiedniej odmiany. Nie każdy gatunek marchewki czy pietruszki będzie nadawał się do przechowywania zimowego. Właściwe odmiany charakteryzują się sporą trwałością. Możemy przechowywać też odmiany wczesne. Na przyszłość warto pamiętać, aby nie nawozić upraw zbyt obficie, zwłaszcza preparatami bogatymi w azot. Ten pierwiastek wpływa na szybsze gnicie warzyw. Ostrożnie podchodźmy więc do dokarmiania roślin, zwłaszcza późnym latem.
Zbiór warzyw i warunki przechowywania
Warzywa, które będziemy chcieli przechowywać, powinniśmy wykopywać późną jesienią. Pora dnia i warunki atmosferyczne będą miały znaczenie. Dzień powinien być jak najbardziej słoneczny. Po wykopaniu plony układamy delikatnie w skrzynkach, a następnie na kilka tygodni przenosimy do chłodnego pomieszczenia. Może to być nieogrzewana, zabudowana altana lub nieużywany garaż czy pomieszczenie gospodarcze. Gdy jednak zapowiadane są już gwałtowniejsze spadki temperatur, warzywa przenosimy do pomieszczeń, w których panuje temperatura od 0 do 5°C. Zarówno niższa, jak i wyższa temperatura nie wpłyną korzystnie na nasze uprawy – zaczną one po prostu wysychać albo gnić.
Jak przechowywać warzywa w kopcu?
Warzywa takie jak ziemniaki, marchew, pietruszka, buraki czy seler warto przechowywać w kopcu. Jest to miejsce o głębokości 60 cm i szerokości 50 cm. W takim kopcu umieszcza się warzywa i przysypuje piaskiem. Na wierzchu należy wysypać warstwę ziemi grubą na około 10-15 cm, następnie warstwę słomy – 20-30 cm, później znów ziemi – 12-20 cm, a na sam koniec ponownie słomy, jeżeli spodziewamy się silnych mrozów. Dzięki takiej okrywie warzywa w kopcu nie przemarzną. Pamiętajmy, aby w takim miejscy nie przechowywać warzyw, które szybko gniją ze względu na dużą wilgotność – na przykład cebuli.
Okrywy kopca dodajemy jednak stopniowo. Należy kontrolować temperaturę i początkowo wysypać tylko grubą warstwę ziemi. Gdy na zewnątrz słupek termometru spadnie do 1-3°C, należy nałożyć kolejne warstwy. Jeżeli nasze okazy od razu przysypiemy ziemią i słomą, szybko zaczną gnić. Kopiec załóżmy na glebie piaszczystej i przepuszczalnej, w miejscu, gdzie woda gruntowa jest na głębokości poniżej 50 cm. Po bokach kopca musimy wykipać także rowki do odwadniania.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements