Jak pielęgnować ogórki gruntowe?
Aby nasze ogórki gruntowe zdrowo się rozwijały, muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki. Pamiętajmy przede wszystkim, że warzywa te nie tolerują zimna. W temperaturze poniżej 19℃ zaczną marnieć. Kolejny ważny aspekt to stanowisko. Musi być ono osłonięte od wiatru, a dodatkowo słoneczne. Podłoże dla ogórków powinno być wilgotne, ponieważ te rośliny nie rozwijają głębokich korzeni. Z tego względu nie poradziłyby sobie w suchej ziemi. Dodatkowo zadbajmy o to, aby grunt był bogaty w minerały. Najlepiej nadadzą się gleby próchnicze o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym.
Domowy nawóz dla ogórków gruntowych z trzech składników
Aby przygotować domowej roboty nawóz dla tych warzyw, będziemy potrzebować wody, kurkumy oraz sody oczyszczonej. Wykonanie specyfiku jest banalnie proste. Do pojemnika, którym może być słoik czy wiadro, wlewamy pół litra przegotowanej wody. Następnie dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Na koniec dokładnie mieszamy i odstawiamy miksturę na około dwie godziny. Po tym czasie rozcieńczamy gotowy preparat za pomocą trzech litrów przegotowanej wody. Takim nawozem możemy podlewać nasze ogórki. Dla uzyskania zadowalających efektów powinniśmy stosować go co 10-12 dni.
Jakie właściwości ma nawóz z kurkumy i sody oczyszczonej?
Kurkuma to indyjska przyprawa, już od dawien dawna znana ze swoich cenny właściwości. Stosuje się ją chociażby w kosmetologii, gastronomii, a nawet w medycynie. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczno. Dzięki temu skutecznie chroni rośliny przed chorobami. Soda oczyszczona z kolei jest często wykorzystywana w kuchni. Pomoże jednak również w ogrodnictwie, zwłaszcza jeżeli chodzi o walkę ze szkodnikami. Ochroni rośliny przed mszycami, mączlikami czy różnego rodzaju roztoczami. Dodatkowo soda oczyszczona hamuje rozwój chwastów.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements