Fasola – charakterystyka
Łodygę fasoli cechuje niewielkie rozgałęzienie. W dolnej części jest ona zdrewniała i może osiągać różną wysokość, w zależności od odmiany. I tak, u odmiany karłowatej łodyga dorośnie do 25-60 cm, u płożącej – 60-120 cm, a u tycznej – 2-3 m. Korzenie fasoli mają niezwykle słabą zdolność do regeneracji. Z tego względu roślina ta nie znosi dobrze przesadzania. Z warzywem tym w symbiozie żyją bakterie Rhizobium phaseoli. Tworzą one na korzeniach fasoli brodawki, dzięki czemu dostarczają rośliną wiążący z powietrza azot atmosferyczny. Fasola po około 40-60 dniach od siewu wytwarza kwiaty motylkowe. Zebrane są one w grona po od 2 do 8 sztuk. Mogą przybierać różną barwę, w zależności od odmiany – białą, fioletową, lila czy czerwoną. Owoce fasoli to natomiast wszystkim znane wydłużone strąki. Roślina ta dostarcza człowiekowi wielu niezbędnych składników odżywczych, zawiera bowiem dużo białka. Do celów spożywczych wykorzystywane są zwłaszcza nasiona, u odmian szparagowych wykorzystuje się jednak całe strąki.
Fasola – uprawa
Fasola do rozwoju potrzebuje osłoniętego od wiatru, słonecznego stanowiska. To roślina ciepłolubna, szczególnie wrażliwa na niskie temperatury. Najlepiej będzie rozwijać się więc w przedziale od 20 do 25℃. Pod uprawę fasoli wybierzmy glebę żyzną bądź średnio żyzną, lecz nie kwaśną. Nasiona tej rośliny wysiewamy do gruntu w drugiej połowie maja, gdyż mogą jej zaszkodzić nawet niewielkie przymrozki. Odmiany tyczne podpieramy w odpowiedni sposób. Fasolę karłowatą z kolei musimy siać pojedynczo, w rzędach co 40 cm. Pielęgnacja fasoli to przede wszystkich podlewanie, odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Warzywo to można zbierać, gdy ziarna w środku zrobią się już twarde. Musimy jednak pamiętać, że po pewnym czasie strąki pękną samoczynnie. Dzieje się to najczęściej w około 90 dni od zasadzenia rośliny.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements