Najpopularniejsze odmiany pomidorów szklarniowych
Już teraz warto zastanowić się, jakie pomidory chcemy zasadzić, aby móc cieszyć się smacznymi plonami w pełni sezonu.
Baron
Plenna odmiana wysoka, szczególnie polecana do upraw szklarniowych i tunelowych. Cechą charakterystyczną tych pomidorów jest wczesne owocowanie. Poza tym są szczególnie odporne na choroby grzybowe i wirusowe. Dojrzałe, pojedyncze grona są czerwone i ważą od 160 do 180 gram. Nie mają tendencji do pękania.
Bekas
Równie popularna odmiana pomidora, niewysoka i wczesna. Lekko spłaszczone, dojrzałe pomidory ważą 70-125 gramów. Ich skórka jest cienka i dobrze wybarwiona na intensywnie czerwony kolor.
Hardy
To średnio późna, karłowa odmiana pomidorów. Charakteryzują ją duże, osiągające nawet 190 gram gładkie owoce. Grona są ponadto odporne na pękanie. Tę odmianę ceni się zwłaszcza ze względu na trwałość.
Jowisz
Odmiana wysoka i plenna, o dużych gronach. Są one intensywnie czerwone, a ich największą zaletą jest bardzo dobry smak. Owoce są niepękające. Nie posiadają piętki, są kulistospłaszczone i delikatnie żebrowane.
Pedro
To późna odmiana, przy tym bardzo odporna na choroby. Jej owoce są soczyste i wyjątkowo smaczne, a ich waga wynosi od 120 do 135 gramów. Dojrzałe grona nie mają tendencji do pękania, dzięki czemu jak najdłużej zachowują swój niezwykle atrakcyjny, okrągły kształt.
Perkoz
Średnio wczesna odmiana, której grona są twarde i nieco spłaszczone. Ta roślina bardzo szybko się rozrasta. Poza tym dobrze zawiązuje owoce, nawet przy ograniczonym dostępie do światła.
Malinowy Pink King i Malinowy Pink Wonder
To nowe, wczesne odmiany pomidorów. Charakteryzuje je średni wigor oraz duża siła wzrostu. Grona są duże, a przy tym niezwykle trwałe i mięsiste. Mają malinową barwę. W smaku są niezwykle słodkie oraz smaczne.
Inne odmiany pomidorów szklarniowych
Przy wyborze odmiany pomidorów do szklarni warto rozważyć także nieco inne gatunki, charakteryzujące się szczególnym kształtem czy kolorem.
Corazon
To mieszana odmiana, której owoce są niezwykle charakterystyczne – mają kształt sakiewki bądź żebrowanej gruszki. Grona przypominają w smaku pomidory malinowe. Są również spore – osiągają wagę nawet do 200 gramów. Ta odmiana jest świetna do bezpośredniego spożycia.
Marzano
Odmiana, która jest niezwykle popularna w krajach śródziemnomorskich. Jej grona są czerwone, ale mają niezwykle ciekawy kształt odwróconej gruszki. Są również bardzo twarde, lecz ich masa nie przekracza 130 gram. Te pomidory możemy uprawiać nie tylko w szklarniach czy tunelach foliowych, ale także w gruncie. W trakcie dojrzewania owocom tej odmiany zanika piętka.
Orange Wellington
To mieszaniec szklarniowy, którego cechuje wczesny i długi okres zbioru, zaczynający się w kwietniu, a kończący w październiku. Owoce tej wysokiej odmiany są duże, osiągające masę nawet do 350 gramów, o pomarańczowej barwie. Te pomidory są niezwykle smaczne, gdyż ich miąższ jest niezwykle soczysty i prawie bezpestkowy. Rośliny te są odporne na choroby. Ich grona idealnie nadają się zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i na przetwory.
Tucano
Czerwona odmiana pomidorów, kształtem przypominająca jajko bądź śliwkę. Szybko wiąże owoce, osiągające masę nawet do 200 gram. Bardzo polecana odmiana do uprawy szklarniowej.
White Beefsteak
Odmiana o dużych, spłaszczonych i bardzo jasnych owocach. Grona mają zazwyczaj masę 200 gram. Ich miąższ jest słodki i zawiera niewiele pestek.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements