Uprawa współrzędna warzyw – co to i dlaczego warto?
Uprawa współrzędna polega na sianiu bądź sadzeniu koło siebie różnych roślin z uwzględnieniem ich wymagań, wysokości, rozrostu systemu korzeniowego oraz wzajemnego oddziaływania na siebie. Ta metoda pozwala uzyskać większe i obfitsze plony. Dodatkowo uprawa współrzędna przyczynia się do ograniczenia bądź całkowitej eliminacji rozprzestrzeniania się chorób i szkodników. W takim sposobie uprawy nie muszą pojawiać się wyłącznie warzywa! Uprawiane współrzędnie mogą być także owoce oraz zioła.
Do najważniejszych zalet uprawy współrzędnej należą:
- lepsza jakość plonów;
- skuteczna ochrona przed chorobami i szkodnikami, a co za tym idzie – możliwość ograniczenia stosowania środków ochrony roślin;
- większa bioróżnorodność i pojawianie się w ogrodzie owadów pożytecznych;
- mniejsza ilość chwastów;
- możliwość zastosowania metody w każdym warzywniku, nawet tym niewielkim;
- ograniczenie erozji gleby oraz wypłukiwania składników mineralnych;
- zmniejszenie wyjałowienia i zmęczenia gleby (a są to często skutki uprawy w tym samym miejscu jednego gatunku roślin).
Zasady uprawy współrzędnej w ogrodzie warzywnym
Uprawa współrzędna w warzywniku łączy się z koniecznością przestrzegania kilku ważnych zasad. Oto one:
- Nie należy uprawiać roślin z tej samej grupy lub rodziny w tym samym miejscu – będą one negatywnie wpływać na siebie.
- Nie sadzimy w większej grupie warzyw, które mają duże zapotrzebowanie na wodę i składniki pokarmowe. Będą one ze sobą konkurowały, co negatywnie wpłynie nie tylko na ich wzrost, ale także na jakość podłoża.
- Do ogrodu warzywnego w uprawie współrzędnej wprowadźmy również zioła – najlepiej miętę lub bazylię. Ich obecność wpływa pozytywnie na walory smakowe plonów innych roślin.
- Uprawa czosnku w różnych miejscach warzywnika jest bardzo korzystna, gdyż czosnek ma właściwości odstraszające szkodniki.
- Sadzimy obok siebie rośliny o różnej długości i budowie systemu korzeniowego. To umożliwi lepsze wykorzystanie składników pokarmowych znajdujących się w podłożu.
- Pamiętajmy o odpowiednim nawożeniu oraz odchwaszczaniu ogrodu warzywnego.
Jakie rośliny sadzić koło siebie?
Istnieje grupa warzyw, którym bezpośrednie sąsiedztwo z innymi gatunkami roślin przynosi korzyść. Oto przykłady:
- marchew – sałata, rzodkiewka, cebula, seler, czosnek, kalarepa, groch, ogórek, koper, szpinak, por;
- pietruszka – koper, brokuł, kapusta, koper, rzodkiewka, pomidor;
- kapusta – koper, jarmuż, groch, burak ćwikłowy, marchew, papryka, pietruszka;
- burak ćwikłowy – cebula, czosnek, koper, ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata, seler;
- seler – szpinak, brokuł, burak ćwikłowy, groch, fasola, kapusta, koper, pomidor, por, marchew, ogórek;
- pomidor – burak ćwikłowy, cebula, cukinia, szpinak, por, rzodkiewka, czosnek, kapusta, kukurydza, pietruszka;
- fasola – ziemniak, dynia, kalarepa, kukurydza, ogórek, szpinak, seler;
- groch – szpinak, seler, rzodkiewka, rzepa, burak ćwikłowy, cukinia, kalarepa, kapusta, marchew, ogórek, koper;
- cebula – sałata, burak ćwikłowy, cukinia, por, pomidor, koper, marchew, ogórek, kalarepa, cykoria;
- ogórek – burak ćwikłowy, szpinak, seler, cebula, groch, fasola, koper, kukurydza, kalarepa, marchew, por, rzodkiewka;
- sałata – cebula, burak ćwikłowy, szparag, por, marchew.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements