Roszponka: jak uprawiać na zimę?
Roszponka preferuje gleby średnio żyzne, zasobne w wapń. Do uprawy na przezimowanie warto wybierać stanowiska osłonięte od wiatrów i nasłonecznione. Można ją uprawiać po wszystkich roślinach warzywnych, nawet tych zbieranych w sierpniu.
Jeśli wysiejemy roszponkę na przełomie lipca i sierpnia, to już w październiku rozpoczniemy jej zbiór, natomiast wysianą na początku września zaczniemy zbierać w marcu. Nasiona wysiewamy w rzędach co 15 cm na głębokość nie większą niż 1,5 cm. Gdy pojawią się 3–4 liście, rośliny przerywamy, usuwając najsłabsze i pozostawiając co 10 cm do dalszej uprawy. Jest to roślina, która nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Ważne jest jedynie niszczenie chwastów i częste spulchnianie gleby, szczególnie po obfitych deszczach, by nie dopuścić do zaskorupiania.
Roszponkę można zbierać nawet przez całą zimę
Roszponka jest wytrzymała na niskie temperatury i dopóki nie wystąpią zbyt duże mrozy, można ją zbierać przez całą zimę. W celu ułatwienia zbioru, także zimą, zagon przykrywa się materiałem zabezpieczającym lub nakłada ramę z obciągniętą folią (tzw. ramą wędrowną) albo włókniną.
Podczas zbioru wycina się całe rośliny tuż przy ziemi. Zbiór należy zakończyć do końca marca, gdyż podczas słonecznej i ciepłej wiosny rośliny wybiją w pędy nasienne, co dyskwalifikuje plon. Roszponka staje się wtedy twarda, łykowata i niesmaczna. Jeśli pogoda wiosną będzie chłodna, zbiór można zakończyć w kwietniu. Na kwiecień – maj przypada okres jej kwitnienia. Roślina tworzy małe białe kwiatki, które również nadają się do jedzenia, lecz tylko w początkowej fazie. Kilka roślin można zostawić na nasiona.
Roszponka - jakie odmiany wybrać?
Roszponki rosną gęsto, pokrywając ziemię, dzięki czemu utrudniają rozwój chwastów. Warto dodać, że roślina jest odporna na wszystko i nie pada ofiarą nawet ślimaków.
Do jesiennej uprawy polecane są odmiany:
- Coquille de Louvier o liściach owalnych,
- Verte de Cambrai – również o liściach owalnych,
- Vollhardt 3 Vit o liściach wydłużonych
- oraz Accent o listkach jajowatych.
Małgorzata Wyrzykowska