Fasolka szparagowa jest chętnie uprawiana, ale warto przestrzegać kilku podstawowych zasad, aby uzyskać dobry plon, zwłaszcza, że ta roślina jest podatna na choroby i szkodniki.
Gleba i materiał siewny kluczowy dla dobrych zbiorów fasolki szparagowej
Jedną z najważniejszych kwestii jest odpowiednie przygotowanie gleby, w tym zmianowanie, czyli siew fasoli po przynajmniej trzyletniej przerwie na tym samym stanowisku oraz na stanowisku po roślinach motylkowych.Isttone jest także odpowiednie nawożenie, pod fasolkę najlepiej przeznaczyć tę częć ogrodu w drugim roku po zastosowaniu obornika czy kompostu.
Warto także zadbać o odpowiednim kwalifikowany materiał siewny, który przed wysiewem warto namoczyć w wywarze z rumianku lubkupić materiał już odpowiednio zaprawiony przed chorobami i szkodnikami.
Ogrodnicy zalecają, aby fasolkę szparagową siać po 8 maja lub nawet w nieco później. Tu kluczowym czynnikiem jest to, aby gleba była nagrzana do głębokości około 8 cm. Żeby uzyskać stopniowe plonowanie, należy siać fasolę w odstępach około dwóch tygdoni. Należy także pamiętać, że w maju łatwo o przygruntowe przymrozki, dlatego warto grządkę przykryć agrowłókniną.
W jakich odstępach wysiewać fasolkę?
Dla zdrowia i dobrego plonu fasolki szparagowej, warto achować odpowiednie odstępy między roślinami. Większość profesjpnalistów zaleca wysiania fasolki w rzędach oddalonych od siebie o 30–40 cm, natomiast w rzędzie gniazdowo po 2–3 szt. co 10 cm.
Zbyt gęsty siew może prowadzić do porażenia fasolki szarą pleśnią. Fasolce zagraża także bakterioza obwódkowa, która charakteryzuje się okrągłymi plamami otoczonymi brunatną obwódką z żółtą otoczką. Porażone rośliny należy natychmiast usunąć i zniszczyć. Nie należy pobierać z nich także nasion.
Trzeba także pamiętać, aby nie doprowadzić do powstania skorupy glebowej, dlatego warto wzruszyć glebę po każdym obfitym deszczu. Utrzymywanie wilgoci w glebie jest zwłaszcza kluczowe w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków.
Jakie odmiany faosli szparagowej warto wybrać?
Jeżeli chcemy wysiać w swoim ogrodzie fasolkę, warto wybrać odmiany odporne na bakteriozę obwódkową i antraknozę fasoli o zielonych strąkach:
- Malwina,
- Esterka,
- Urania,
- Eliza,
- Finezja,
- Amelia,
- Nomad.
Z kolei polecane odmiany fasoli o żółtych strąkach to:
- Polka,
- Galopka,
- Liwia,
- Sonesta,
- Złota Saxa.
Można polecić również odmiany fasoli o fioletowych strąkach, np. tyczna Blauhilde, która uchodzi za najobficiej plonującą, czy karłowa Purple Teepee (bezwłóknista).
Małgorzata Wyrzykowska