Z tego artykułu dowiesz się:
Jak przygotować pomidory na upały?
Jak przygotować odżywkę z drożdży, cytryny i liścia laurowego?
Jakie nawozy do pomidorów możemy przygotować w domu?
Jak przygotować pomidory na upał?
Ekstremalne warunki pogodowe, zbyt wysoka temperatura i bezpośrednie działanie promieni słonecznych, potrafią zniszczyć całe rośliny pomidorów. Chociaż często mówi się, że gatunek ten uwielbia stanowiska nasłonecznione, tak jak ze wszystkim, tak również tutaj, ważny jest umiar. Jak więc przygotować pomidory na upały?
- Wybierz odmiany, które mają wyższą odporność na wysokie temperatury.
- W przypadku przedłużającej się suszy, podlewaj pomidory co drugi dzień.
- Postaraj się o sztuczne cieniowanie.
Jak przygotować odżywkę z drożdży, cytryny i liścia laurowego?
Odżywki rewitalizujące potrafią osiągać w sklepach branżowych zawrotne ceny. Dodatkowo składniki chemiczne, które są w nich zawarte, niepotrzebnie obciążają środowisko i potęgują ryzyko przenawożenia gleby i rośliny. Dlatego ogrodnicy coraz częściej zwracają się ku nawozom i odżywkom naturalnym, które można przygotować samodzielnie. Jedną z nich, która doskonale przywraca życie przegrzanym pomidorom, jest ta z drożdży, cytryny i liścia laurowego. Jak ją zrobić? Nie ma nic prostszego!
- Przygotowujemy 200 mililitrów ciepłej, ale nie gorącej, wody.
- Do wody wsypujemy: 1 łyżkę suchych drożdży, startą skórkę z cytryny, liść laurowy.
- Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny.
- Sporządzoną miksturę rozcieńczamy z 10 litrami wody.
Taką odżywką możemy bezpiecznie podlewać pomidory raz na 15 dni (rano lub wieczorem). Dobrze sprawdzi się również w formie oprysku.
Przeczytaj także: Stosuj się do tych zasad, a bezbłędnie przesadzisz swoje lilie!
Jakie nawozy do pomidorów możemy przygotować w domu?
Jeśli naszym głównym zmartwieniem nie jest przywrócenie do życia przegrzanych pomidorów, których uszkodzenia zostały spowodowane upałami, a jedynie chcemy zadbać o ich prawidłowy rozwój i użyźnić glebę, możemy przygotować inne rodzaje domowych nawozów.
- Gnojówka z pokrzyw: posiekane, świeże pokrzywy umieszczamy w dużym słoiku, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka dni. Przed wykorzystaniem, taki nawóz należy rozcieńczyć wodą w proporcji 1:10 (1 litr nawozu na 10 litrów wody).
- Nawóz z bananów: czyste skórki z bananów zalewamy wodą i odstawiamy na kilka dni. Gotowy nawóz należy rozcieńczyć z wodą.
- Napar z cebuli: do garnka z 2 litrami wody wsyp 3 szklanki łupin cebuli (pamiętaj, aby były czyste) i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Tak przygotowany napar przykryj i odstaw na 48 godzin. Przed użyciem przecedź i rozcieńcz 2,5 litrami wody.
fot. envato elements