Co rozpuści zaschnięty tłuszcz?
W prosty sposób usuniemy zaschnięty tłuszcz chemicznymi środkami czystości, które możemy zakupić w sklepie. Pamiętajmy jednak, że wszelkie sprzęty kuchenny mają bezpośredni kontakt z jedzeniem, więc nie mogą zostać potraktowane żrącymi detergentami. Powinniśmy więc zaopatrzyć się w delikatne środki lub – jeżeli chcemy całkowicie zniwelować ryzyko dostania się chemicznych produktów do jedzenia – wykorzystać ekologiczne specyfiki. Znajdziemy je praktycznie w każdym domu, a dodatkowo są one naturalne i bezpieczne dla zdrowia oraz środowiska.
Najlepszymi domowymi produktami usuwającymi zaschnięty tłuszcz są: soda oczyszczona, ocet, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, sól, woda utleniona. A jak przygotować z nich skuteczne środki czyszczące?
Usuwanie zaschniętego tłuszczu z blachy
Zaschnięty brud na blachach do pieczenia jest niezdrowy, dlatego powinniśmy ten przedmiot w kuchni regularnie czyścić. Co jednak zrobić, jeżeli na blaszce zdążył już osadzić się i zaschnąć tłuszcz? Istnieją na to proste sposoby. Pierwszy polega na równomiernym rozsypaniu na jej powierzchni soli kuchennej. Następnie wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy blachę dopiero wówczas, gdy sól zbrązowieje – wówczas będziemy mieć pewność, że wchłonęła cały tłuszcz. Na koniec warstwę soli usuwamy za pomocą ręcznika kuchennego, a blachę dokładnie myjemy wodą z płynem do mycia naczyń.
Drugi sposób polega na przygotowaniu papki z sody oczyszczonej i niewielkiej ilości wody. Taką mieszaninę rozprowadzamy na blaszce, a następnie przy pomocy ściereczki lub miękkiej gąbki pocieramy dokładnie w miejscach osadzenia się brudu. Pod wpływem przygotowanej przez nas substancji tłuszcz powinien szybko się rozpuścić. Wyczyszczoną blachę opłukujemy dokładnie ciepłą wodą.
Te same czynności możemy wykonać, chcąc wyczyścić zaschnięty brud z patelni. Musimy jednak uważać, aby nie zetrzeć teflonu. Zrezygnujmy więc z czyszczenia patelni na przykład drucianą szczotką.
Usuwanie zaschniętego tłuszczu z piekarnika
Wnętrze piekarnika najlepiej czyścić na mokro. W tym przypadku dobrze sprawdzi się płyn do mycia naczyń oraz woda z octem lub sodą oczyszczoną. Przy pomocy wilgotnej gąbki czyścimy środek piekarnika, skupiając się najbardziej na zaschniętych plamach. Jeżeli będzie nam trudno je usunąć, to warto nałożyć na tłuszcz mieszankę sody oczyszczonej, wody i płynu do mycia naczyń. Pozostawiamy na krótką chwilę, a następnie przecieramy.
Z kolei wewnętrzną stronę drzwiczek myjemy wodą z octem. Pamiętajmy, aby szklaną szybę wyczyścić przy pomocy ścierki z mikrofibry. Natomiast zatłuszczony ruszt namaczamy w wodzie z sodą oczyszczoną. Gdy brud zmięknie, wystarczy usunąć go gąbką.
Usuwanie zaschniętego tłuszczu z okapu
Aby skutecznie pozbyć się zaschniętego tłuszczu z okapu, najpierw należy umyć go od zewnątrz. W tym celu mieszamy wodę z octem w proporcji 1:1. Przelewamy do butelki z atomizerem i spryskujemy okap z wierzchu. W ten sposób usuniemy osadzone na urządzeniu kurz i tłuszcz. Następnie wyjmujemy kratki z filtrem i spryskujemy je obficie przygotowanym wcześniej preparatem z octu i wody. Dla wygody możemy włożyć te elementy do zlewu. Pozostawiamy na kilka minut, a później spłukujemy wodą i osuszamy.
Tłuszcz na kafelkach przy kuchence również wyczyścimy wodą z octem. Wystarczy spryskać te miejsca naszym roztworem. Po kilku minutach możemy przetrzeć kafelki szmatką bądź miękką stroną gąbki.
Usuwanie zaschniętego tłuszczu z mikrofalówki
Woda z octem oraz dodatkiem cytryny pomoże nam umyć wnętrze mikrofalówki. Warto rozpocząć czyszczenie od wyciągnięcia talerza. Do jego umycia wystarczy woda z płynem do mycia naczyń. Natomiast we wnętrzu urządzenia umieszczamy niewielką miskę z mieszanką wody z octem oraz niewielkim dodatkiem soku z cytryny. Następnie podgrzewamy nasz roztwór przez kilka minut w wysokiej temperaturze. W ten sposób powstanie para wodna, które skutecznie zmiękczy brud osiadły na ściankach mikrofalówki. Po zakończeniu pracy urządzenia przecieramy jego wnętrze czystą szmatką.
Usuwanie zaschniętego tłuszczu z frytkownicy
Wyczyszczenie frytkownicy również może być bardzo proste! Najpierw należy opróżnić urządzenie ze starego oleju. Później do misy wlewamy wodę z octem w stosunku 2:1. Włączamy frytkownicę na temperaturę około 70-80℃. Po 10 minutach wyłączamy urządzenie. Ciepły roztwór powinien usunąć zaschnięty tłuszcz. Wylewamy więc brudną wodę z frytkownicy, a następnie jej wnętrze przecieramy suchą ściereczką. Jeżeli na ściankach pozostały jeszcze resztki tłuszczu, to usuwamy je za pomocą gąbki lub plastikowej szpatułki. Również z zewnątrz warto przetrzeć urządzenie wodą z octem.
Koszyczek do wyciągania frytek możemy wyczyścić także pastą z wody, sody oczyszczonej oraz kwasku cytrynowego. Powstałą mieszaninę nakładamy na sitko i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie dokładnie szorujemy ten element urządzenia pod bieżącą, ciepłą wodą.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements