Jaki gatunek drzewa najbardziej nadaje się na choinkę?
W wyborze bożonarodzeniowego drzewka bardzo istotne jest kierowanie się gatunkiem iglaka. Niektóre drzewa mogą zacząć szybciej wysychać i gubić igły od pozostałych. Jeżeli zależy nam na żywej choince, musimy liczyć się z tym, że wytrzyma ona w naszym domu od 3 do 4 tygodni, a niekiedy nawet trochę dłużej. Najkrócej zazwyczaj wytrzymują w pomieszczeniu sosny. Bardzo szybko zaczynają gubić igły, obsypując się. Nie jest to więc dobry wybór, jeśli zakupu choinki dokonujemy już na początku grudnia. Eksperci polecają natomiast jodłę ‘Fraser’ albo daglezję. Te gatunki są niezwykle trwałe, mogą postać w domu aż do 5 tygodni.
Pamiętajmy, że na trwałość naszego drzewka świątecznego wpływ będą miały też warunki panujące w pomieszczeniu. Istotne będzie odpowiednie nawilżenie, a przy tym unikanie zbyt wysokiej temperatury. Nie wchodzi więc w grę ulokowanie choinki blisko kaloryfera bądź innego silnego źródła ciepła. Podczas zakupu starajmy się wybrać jak najświeższy egzemplarz. Najlepiej udajmy się bezpośrednio do szkółki.
Na co zwracać uwagę przy zakupie choinki?
Gdy kupujemy drzewko bożonarodzeniowe, zwróćmy uwagę na kilka szczegółów. Warto dokładnie sprawdzić choinkę przed zakupem, aby nie rozczarować się później. Nasz egzemplarz powinien mieć elastyczne igły. Nie mogą łatwo odpadać po dotknięciu. Zwróćmy uwagę na to, czy silnie trzymają się gałązek. Igły nie mogą być również przebarwione, brązowe ani suche. Unikajmy tych drzewek, które stoją w najbardziej nasłonecznionych miejscach.
Kamila Berthold
Fot. Pixabay