StoryEditorILE KOSZTUJĄ ŚWIEŻE GRZYBY?

Ceny grzybów prosto z lasów mogą zwalić z nóg! Co warto kupować?

26.09.2023., 08:00h
W tym roku pogoda nie sprzyjała pojawieniu się grzybów. Długotrwałe susze często doprowadzały do tego, że grzybiarze powracali z lasów z pustymi rękoma. To wszystko wpłynęło na ceny kurek, prawdziwków czy maślaków. Ile będziemy musieli zapłacić za kilogram świeżych grzybów? Ceny są bardzo zróżnicowane.

Ile kosztują świeże grzyby?

Ceny świeżych grzybów w Polsce są bardzo zróżnicowane. Chociaż rozpoczynają się one już od kilkunastu złotych, to mogą osiągnąć kwotę nawet powyżej 100 złotych. Najdroższe są zazwyczaj kurki. Wszystko jednak zależy od dostępności grzybów w danej lokalizacji Polski. Aktualne ceny będą jednak znacznie niższe niż te, które obowiązywały w połowie sierpnia – wszystko dlatego, że grzybów w lasach jest już jednak więcej. Dodatkowo to, ile zapłacimy za borowiki, podgrzybki czy maślaki uzależnione będzie od ich stanu. Pamiętajmy, że suszony materiał jest znacznie droższy niż grzyby świeże, a to dlatego, że susz ma niższą wagę.

Ile więc będziemy musieli zapłacić za kilogram świeżych grzybów? W przypadku konkretnych gatunków będą to następujące kwoty:

  • Za kurki zapłacimy do 50 do nawet 100 zł.
  • Borowiki będą nas kosztować około 30-70 zł.
  • Najtańsze są maślaki – to tylko koszt od 12 do 25 zł.
  • Pyszne rydze potrafią osiągnąć ceny od 25 do 50 zł.
  • Koźlarze czerwone, bardzo cenione przez grzybiarzy, często sprzedawane są w okolicach 25-45 zł.
  • Najbardziej rozbieżne są ceny podgrzybków – od 15 do 50 zł.
  • Boczniaki z kolei możemy zakupić już od 20 zł.

Sanepid wyjaśnia, jakie są zasady sprzedaży grzybów

Ponieważ pomyłki w grzybobraniu mogą kosztować zdrowie bądź życie, stacje sanitarno-epidemiologiczne przypominają o najważniejszych zasadach dotyczących wprowadzania grzybów do obrotu oraz ich przetwórstwa. Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że osoby sprzedające grzyby czy wykorzystujące je do dalszej produkcji muszą posiadać odpowiedni atest. Dotyczy to także zakładów żywienia zbiorowego. Tylko po uzyskaniu atestu, grzyby świeże oraz suszone mogą być oferowane konsumentom w placówkach handlowych bądź na targowiskach. Sanepid dodatkowo wskazuje, że sprzedaż grzybów w innych miejscach jest zakazana. Co więcej – suszony produkt należy sprzedawać wyłącznie w opakowaniu.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

Źródło: kb.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. maj 2024 04:04