Czy wiosną można zbierać grzyby?
Chociaż na kurki, prawdziwki czy podgrzybki będziemy musieli jeszcze poczekać, to wiosną z leśnej wyprawy nie wrócimy z pustymi koszykami! O tej porze roku dominują bardzo ciekawe okazy, które niestety łatwo pomylić z trującymi gatunkami. Wiosną szczególnie warto zwrócić uwagę na smardze czy żółciaki.
Jakich grzybów szukać w lesie wiosną?
W lesie u progu wiosny pojawiają się zwłaszcza:
- gęśnice wiosenne;
- żółciaki siarkowe;
- żagwiaki łuskowate;
- smardze.
Smardze charakteryzują się szczególnym wyglądem. Mają kapelusz o jamowatej i nieregularnej formie. Te grzyby mają najczęściej barwę szarą, beżową, niekiedy z domieszką żółci. Rosną najczęściej w lasach, parkach, na łąkach. Często towarzyszą jesionom, wiązom, niekiedy nawet drzewom owocowym. W polskich lasach możemy spotkać:
- smardza jadalnego (zwyczajnego);
- smardza stożkowatego;
- smardza półwolnego.
Smardze uważane są za szczególny rarytas. Pamiętajmy jednak, że bezwzględnie wymagają obróbki cieplnej. Najlepiej smakować będą w wersji smażonej bądź duszonej. Nadadzą się także jako składniki sosów. Jak wykazują specjaliści, smardze mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, a nawet przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej. Przy zbiorze smardzów musimy zwrócić uwagę na jeden fakt – są pod ochroną. Nie można zbierać ich w lasach. Pozostaje więc szukanie tych grzybów na terenie ogrodów, parków czy szkółek leśnych. Niebezpiecznymi sobowtórami smardzy są naparstniczki oraz piestrzenice. Szczególnie te drugie są śmiertelnie trujące.
W lasach pojawiają się również inne grzyby. Gęśnica wiosenna pojawia się już w kwietniu, a zbierać można ją do końca czerwca. Niestety, znalezienie niezarobaczonego okazu jest szczególnie trudne w przypadku tego gatunku. Żółciak siarkowy z kolei to huba, która pojawia się już w maju. Ma intensywną, przyciągającą uwagę barwę. Warto wybierać zwłaszcza młode osobniki, gdyż te starsze okazy nie będą dobrze smakować. Inną jadalną hubą jest żagwiak łuskowaty. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznym łuskom na kapeluszu. Porasta drzewa liściaste.
Bardzo popularnym grzybem, którego można przynosić z lasu, jest czarka szkarłatna. Do niedawna była pod ochroną, teraz możemy jednak smakować jej czerwone owocniki. Mimo iż powszechnie uważana jest za jadalną, część atlasów dla grzybiarzy klasyfikuje ją jako niejadalną.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements