Superfoods czy estetyczna ciekawostka?
Owoce i warzywa to nie tylko smaczne pożywienie, ale przede wszystkim źródło cennych witamin i składników odżywczych. Z tego powodu już nawet dzieci wiedzą, że trzeba je włączać do swojej diety. Jednak czy oryginalne odmiany, które różnią się kolorem od tych, które doskonale znamy, też dostarczą nam zdrowia? W większości przypadków tak! Część z nich to bowiem naturalni kuzyni odmian, uprawianych przez nas w ogródkach. Tak jest na przykład z czarną maliną, wyhodowaną z dzikich gatunków, rosnących w Ameryce Południowej i Azji. Ten owoc uchodzi za jeden z najzdrowszych superfoods i zostawia swoją różową kuzynkę sporo w tyle.
Czy warto jeść fioletowe kalafiory?
Ostatnie sezony podbite zostały przez fioletowe kalafiory. To kuzyni białych kwiatów, po które chętnie sięgamy, a ich barwa nie pochodzi z błędu w uprawie, lecz jest zamierzona. Takie warzywa mają wyrazisty, ostry smak, zawierają witaminy B, C, kwas foliowy, błonnik, potas i antocyjany, które odpowiadają za fioletowy kolor. Warto zatem włączyć je do diety, bo nie tylko urozmaicą paletę barw na talerzu, ale też wspomogą zdrowie!
Kolorowe marchewki królują w ogródkach
Coraz więcej nietypowych odmian owoców i warzyw gości nie tylko na naszych talerzach, ale także na ogrodowych grządkach. Wśród nich znajdziemy na przykład żółtą rzodkiewkę, żółte maliny czy kolorowe marchewki. Pomarańczowy korzeń z zieloną nacią niczym na przedszkolnym rysunku to już przeżytek! Dziś na grządkach królują marchewki w ciemnym odcieniu fioletu, niemal czarne.
Warto przypomnieć sobie, że moda na kolorowe warzywa zapanowała już kilkanaście lat temu. Wówczas na każdym kroku można było kupić różowe ziemniaki, które jednak z czasem wypadły z łask.
To nie Photoshop, to białe truskawki
Każdy, kto miał okazję uprawiać truskawki w ogródku, wie, że zielonkawo-białe owoce nie są jeszcze dojrzałe i nie można ich jeść. Jednak kilka lat temu na rynek trafiły odmiany truskawek, które po dojrzeniu są całkiem białe! To dosyć nietypowy przysmak, ponieważ te owoce smakują niczym... ananasy. Ze względu na ich elegancki wygląd, szybko podbiły serca szefów kuchni na całym świecie. Co ciekawe, okazuje się, że biała odmiana truskawki wcale nie wymaga szczególnych umiejętności ogrodniczych i bez dużego kłopotu można amatorsko uprawiać ją na działce lub w ogródku.
Czy trzeba się bać kolorowych warzyw i owoców?
Jak widać, owoce i warzywa w nietypowych kolorach zwykle są równie lub bardziej wartościowe niż te, które znamy od lat. Z tego powodu nie trzeba się ich bać, a wręcz przeciwnie - śmiało włączać do kulinarnych eksperymentów. Mogą nas zaskoczyć nie tylko swoim kolorem i smakiem, ale też korzystnym wpływem na zdrowie!
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements