StoryEditorGratka dla grzybiarzy

Nowość w polskich lasach – borowik amerykański. Czy jest jadalny?

Borowik amerykański to nowy gość w polskich lasach. Pojawił się niedawno, a już ma fanów wśród grzybiarzy. Jak wygląda? Gdzie występuje? Jak najlepiej go przyrządzić?

Borowik amerykański (inaczej złotak wysmukły czy borowik wrzosowy) to, jak sama nazwa mówi, grzyb pochodzący z Ameryki Północnej. To także gatunek inwazyjny, który z łatwością może wyprzeć inne grzyby.

Jak wygląda borowik amerykański?

Borowik amerykański wywodzi się z rodziny borowikowatych. Dzięki jego charakterystycznej budowie, nie pomylisz go z grzybami trującymi. Ma jasnobrązowy kapelusz. Jego czubek jest kulisty, a dalsza część wypukła, zakończona poduchowatym kształtem. U części egzemplarzy podczas wilgotnej pogody skórka kapelusza jest lepka, natomiast najczęściej – sucha, gładka i matowa. Skórka wystaje poza kapelusz i tworzy wałek. Rurki znajdujące się pod kapeluszem mają kolor biały lub kremowy, a pory są drobne i okrągłe. Po uszkodzeniu nie zmieniają barwy. Trzon tego grzyba może mieć kolor kremowy, ale zdarza się także, że jego barwa jest beżowa lub jasnobrązowa. Trzon posiada wyżłobienia a jego powierzchnia pokryta jest pionowymi bruzdami.

Gdzie znaleźć borowiki amerykańskie?

Naturalnym miejscem występowania borowika amerykańskiego jest Ameryka Północna. W 2011 roku pojawił się jednak na Litwie, a dokładniej na Mierzei Kurońskiej. Później zaobserwowano jego obecność na Łotwie. Obecnie można go spotkać w Polsce, m.in. na Podlasiu i terenach nadmorskich (pobrzeżach Bałtyku). Gdzie konkretnie występuje? Najbardziej odpowiada mu towarzystwo sosen, dlatego że zachodzi między nimi symbiotyczny związek (mikoryza). Można go też znaleźć na wydmach i wrzosowiskach. Występowanie borowika amerykańskiego zaobserwowano również na południu Polski – głównie na Podhalu, a nawet w okolicach Nowego Sącza.

Borowik amerykański: czy jest jadalny?

Borowik amerykański zdecydowanie jest jadalny. Najbardziej przypadnie do gustu weganom i wegetarianom. Dzieci, osoby starsze oraz osoby z chorobami układu pokarmowego powinny go jednak unikać – tak jak inne grzyby jest ciężkostrawny. Powodem jest wysoka zawartość błonnika w postaci chityny. Okazuje się, że tak jak inne grzyby jest źródłem białka oraz – co ważne – bogaty jest w witaminy, a są to m.in.: witamina: A, B1, B2, C, E i PP. W jego skład wchodzą także sole mineralne.

Jak najlepiej przyrządzić borowika amerykańskiego?

Ze względu na swój łagodny smak będzie idealnym składnikiem zup i sosów. Dzięki dużej zawartości wody nada się też do suszenia. Najlepiej zasmakuje marynowany z cebulą i śmietaną.

 

Oprac. Patrycja Lisowska

zdjęcie poglądowe: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 05:33