StoryEditorPrzepisy na potrawy od Ani Bardowskiej

Ugotuj obiad z Anią Bardowską z "Rolnik Szuka Żony"

16.04.2023., 18:00h
Ania Bardowska wzięła udział w II edycji programu "Rolnik szuka żony", kiedy jej obecny mąż, Grzegorz, poszukiwał miłości. Obecnie tworzą zgrane małżeństwo, które nie stroni od aktywności w mediach społecznościowych. Sporą popularnością cieszą się przepisy Bardowskiej udostępniane przez nią na Instagramie i kanale na YouTube.

Ania Bardowska gotuje od najmłodszych lat

Ania Bardowska nie ukrywa, że gotowanie jest jej wielką pasją. W relacjach kulinarnych często wspomina, że była kilkulatką, kiedy założyła swój pierwszy zeszyt z przepisami, z którego korzysta do dziś. Bardowska nie ogranicza się do kilku potraw, często eksperymentuje, łącząc nowe smaki i sprawdza, czy się udało, częstując domowników i rodzinę. W wachlarzu dań Ani znajdziemy takie, które warto przygotować na świąteczny lub niedzielny obiad, nadające się na spontaniczną imprezę, ale również te stworzone z resztek pozostałych w lodówce.

Proste przepisy na dania od Ani Bardowskiej

Na profilu na Instagramie Ani Bardowskiej często pojawiają się ciekawe przepisy, z których z chęcią korzystają jej obserwatorzy. Łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne potraw, rozpływają się w ustach. Poniżej prezentujemy kilka ciekawych przepisów na dania od żony rolnika:

Ciasto serowe

  • 300g sera żółtego startego na grubych oczkach
  • 3 całe jajka
  • 3 duże łyżki majonezu

Wszystko mieszamy- wykładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, formujemy prostokąt. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmujemy ciasto serowe, przykrywamy je papierem do pieczenia i za pomocą deski delikatnie przewracam "do góry nogami".

Na ciasto wykładam rozbite kotleciki z piersi kurczaka, dodaję sól i pieprz, następnie warstwa pieczarek przesmażonych z cebulką na patelni. Zwijamy roladę, wkładamy ją na ok. 25-30 minut do piekarnika (180 stopni góra-dół), aby rolada nie była zbyt przypieczona, po 20 minutach przykrywam ją papierem do pieczenia.

Sałatka z brokuła

  • brokuł (ugotowany),
  • kukurydza,
  • ser sałatkowy lub feta,
  • ananas,
  • sos czosnkowy (jogurt naturalny + majonez + czosnek),
  • podprażony słonecznik.

Na koniec wszystko wymieszać.

Bułeczki drożdżowe

W 120 ml ciepłej wody rozpuścić 25 g świeżych drożdży. Odstawić do wyrośnięcia. Do misy przesiać 520g mąki pszennej, dodać 250g jogurtu naturalnego lub kefiru, pół łyżeczki soli, 2 łyżki oleju i dwie garście siemienia lnianego. Ciasto należy dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Na oprószoną mąką deskę wyjmujemy ciasto, formujemy z niego kulę, a następnie rozpłaszczamy. Kroimy na 8 równych części. Trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (190 stopni) i pieczemy 25 minut.

Przepis na wilgotną babkę:

4 jajka ubijamy z 250g cukru na puszystą masę. Powoli, małym strumieniem wlewamy ¾ szklanki oleju, cały czas ubijając. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną (500g), 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec wlewamy ¼ szklanki mleka.

Formę do babki smarujemy masłem, dla bezpieczeństwa możecie wysypać bułką tartą.

2/3 ciasta wlewamy do formy, do pozostałej części dodajemy 1 łyżkę kakao i 2 łyżki mleka. Mieszamy, dokładamy do formy i widelcem delikatnie mieszamy.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50-60 minut.

Sałatka z roszponki i rukoli:

  • opakowanie rukoli,
  • garść roszponki,
  • gruszkę pokrojonego w plasterki,
  • ugotowanego buraka pokrojonego w kostkę,
  • pestki dyni,
  • pomidorki koktajlowe,
  • pokruszony ser feta.

Sos:

  • 1 czubata łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Przepis na Bezy (około 14 sztuk):

  • jajka (6 białek),
  • cukier (około 270 g),
  • szczypta soli,
  • ocet (1 łyżeczka),
  • mąka ziemniaczana (1 łyżeczka).

Dodatki do BEZIkÓW:

  • mascarpone Carrefour Classic 500g,
  • śmietanka 30% 1l,
  • orzechy laskowe Carrefour Extra,
  • migdały w płatkach Carrefour Extra,
  • czekolada gorzka Carrefour Classic,
  • opcjonalnie: borówka amerykańska Carrefour Targ Świeżości

Bezy:

Białka (pamiętajcie, żeby nie były prosto z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej) wraz ze szczyptą soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier — najlepiej w równych odstępach, czyli jedna łyżka na minutę. Na koniec dokładamy jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej przesianej przez sito i jedną łyżeczkę octu. Z otrzymanej masy formujemy bezy na wcześniej przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możecie odrysować sobie kółka na papierze, tak aby powstały nam podobne wielkością bezy). Wkładamy bezy do piekarnika rozgrzanego do 150°C (ustawiamy go na termoobieg), ale natychmiast po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 120 minut. Czekamy, aż wystygną w zamkniętym piekarniku.

Nadzienie:

Śmietankę 30% ubijamy na najwyższych obrotach miksera, kiedy jest już sztywna, dodajemy do niej serek mascarpone.

Na przygotowane już bezy z nadzieniem dodajemy ulubione orzechy (np. laskowe, nerkowca), płatki migdałów oraz startą gorzką czekoladę.

Przepis na babeczki

Suche składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre składniki:

  • 1 jajo,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju.

Wykonanie:

Mokre składniki najpierw energicznie mieszamy np. rózgą, następnie dodajemy do suchych- mieszamy, aż do połączenia w jednolitą masę. Po 1 łyżce stołowej ciasta nakładamy do foremki na muffiny wyścielonej papilotkami do pieczenia.

Pieczemy na programie góra - dół - 180 stopni, przez ok. 20-22 minuty.

Spaghetti

Składniki:

  • makaron Spaghetti,
  • buratta,
  • pomidorki koktajlowe,
  • pesto (najlepiej domowe),
  • czosnek,
  • świeża bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła.

Na patelni podsmaż czosnek z dodatkiem oliwy z oliwek, dodaj pomidorki koktajlowe. Poczekaj, aż skórka zrobi się miękka. Po chwili dodaj pesto i całość wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. W międzyczasie ugotuj makaron, najlepiej metodą pasywnego gotowania. Dodaj makaron do wcześniej przygotowanego "sosu" z pesto. Całość wymieszaj. Przygotowanie danie nałóż na talerz, dodaj burattę i świeżą bazylię.

Chleb z gara

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczkę miodu,
  • 500 ml mleka delikatnie podgrzewamy do temperatury ok. 37-38 stopni, cały czas mieszając.

Przelewamy do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy 900 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 70 g wody. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, jego konsystencja będzie lekko klejąca. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Kiedy ciasto wyrasta, rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni- wkładamy do piekarnika naczynie żaroodporne wraz z przykryciem i zostawiamy.

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na oprószoną mąką deskę, formujemy bochenek i delikatnie przekładamy do rozgrzanego naczynia, którego dno obsypujemy mąką.

Zawsze na tym etapie wycinam wzorki na bochenku.

Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z piekarnika i otwieramy je. Zostawiamy chleb do wystygnięcia.

Ania Bardowska kobieta wielu talentów

Ania Bardowska poza tym, że świetnie czuje się w kuchni i spełnia jako żona, a także matka, to zajmuje się również kilkoma biznesami. Poza tym, że dogląda social mediów swoich i męża, to ma swój własny sklep o nazwie "Pusto w Szafie". Ania posiada wykształcenie pedagogiczne, jednak po ślubie z Grzegorzem zdobyła także kwalifikacje rolnicze, teraz wspólnie prowadzą sklep z sokami, które są wykonywane w 100% z owoców. 

oprac. Justyna Czupryniak

źródło: instagram.com/ania.bardowska

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. czerwiec 2024 02:09